STUDIU. Uleiul de măsline scade riscul de Alzheimer
Consumul de ulei de măsline, aliment foarte bogat în grăsimi monosaturate, ar putea fi una dintre cele mai eficiente metode de luptă împotriva bolii Alzheimer, relatează Science 2.0.
Potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani condusă de Amal Kaddoumi, uleiul de măsline extravirgin are în compoziția sa o substanță numită „oleocanthal”, ce protejează celulele nervoase de proteinele degradate și are proprietăți antiinflamatoare.
Astfel, experimentele realizate pe șoareci au demonstrat că oleocanthalul crește producția de proteine și enzime-cheie, foarte importante în procesul de eliminare din creier a proteinei beta-amiloid, aceasta din urmă fiind implicată în patologia bolii Alzheimer.
În prezent, aproximativ de 30 de milioane de persoane din întreaga lume suferă de Alzheimer, prevalența fiind însă mai mică în țările mediteraneene, unde se consumă mai mult ulei de măsline, precizează sursa.