STUDIU. Uleiul vegetal și nucile benefice pentru bărbații

Publicat: 11 06. 2013, 17:41
Actualizat: 31 07. 2014, 15:31

Înlocuirea grăsimilor animale cu ulei vegetal și consumul regulat de nuci pot crește șansele de supraviețuire pentru persoanele diagnosticate cu cancer la prostată, potrivit unui studiu realizat recent de cercetătorii americani, informează dailymail.co.uk.

Mai precis, aceste obiceiuri alimentare pot preveni răspândirea acestui cancer în organism. De altfel, această dietă este una recomandată și în cazul pacienților cu maladii cardiace.

De exemplu, persoanele care consumă minimum o porție de salată cu sos de ulei (o lingură) prezintă cu 29%, în medie, mai puține riscuri de a deceda din cauza cancerului la prostată – o maladie potențial letală – și cu 13% mai puține probabilități de a deceda din orice alte cauze.

La studiu, realizat de cercetătorii de la University of California din San Francisco, au participat 4.577 de bolnavi de cancer la prostată.

Autorii acestui studiu, publicat în JAMA Internal Medicine, spun: „La nivel general, rezultatele studiului sprijină ideea de a recomanda bărbaților cu cancer la prostată să adopte o dietă identică cu cea recomandată pacienților cardiaci, în care caloriile provenite din carbohidrați sunt înlocuite cu grăsimi nesaturate și nuci, pentru a reduce riscul de deces din orice tip de cauze”.

„Consumul de grăsimi sănătoase și nuci crește nivelul antioxidanților din sânge, reduce nivelul de insulină și inflamație, încetinind progresia cancerului la prostată, mai spun autorii acestui studiu.

Dintre participanții la studiu, aproximativ 20% au murit din cauza cancerului la prostată, în cei opt ani de la debutul cercetării. Alți 31% au murit din cauza unei maladii cardiace și alți 21% din cauza unui alt tip de cancer.

La debutul studiului, pacienții erau deja diagnosticați cu cancer la prostată non-metastatic (boala nu era răspândită în organism).

Printre uleiurile vegetale recomandate se numără cele de măsline, rapiță, precum și cele provenind din nuci, semințe, avocado. Toate aceste tipuri de ulei au avut un impact semnificativ asupra progresiei bolii, în sensul încetinirii evoluției și prevenirii decesului.