STUDIUL care schimbă tot ce știai despre zahărul brun
Zahărul, cunoscut drept vinovat principal pentru kilogramele în plus, nu este atât de periculos pentru organism așa cum se credea până acum. Cel puțin așa susțin oamenii de știință de la Institutul de Cercetare Linus Pauling, SUA, care au descoperit că zahărul brun are un conținut ridicat de minerale.
Potrivit specialiștilor, zahărul brun este varianta brută, obținută din prima cristalizare a sucului de trestie de zahăr și datorită neprocesării are un conținut bogat în melasă.
De asemenea, zahărul brun își păstrează calitățile nutritive fiind bogat în minerale, precum calciu, fier, potasiu, magneziu. Acestea oferă energie întregului organism pentru activitățile din timpul unei zile solicitante, arată datele cercetării.
Chiar dacă zahărul brun oferă o cantitate redusă de minerale, este unul dintre alimentele pe care putem include în alimentație, printr-un consum moderat, astfel încât sursele de minerale să fie obținute din alimente diversificate, consumate pe durata unei zile.
Calciul face parte din grupa mineralelor indispensabile pentru corpul uman. Acest mineral asigură soliditate structurii osoase și ajută la dezvoltarea celulelor musculare și nervoase și de aceea este benefic să-l asimilăm din orice sursă alimentară. O linguriță de zahăr brun ambalat conține 4 miligrame de calciu, mai puțin de 1% din aportul zilnic, conform Institutului de Cercetare Linus Pauling.
În aceeași gamă de încadrează și potasiul, un mineral care are beneficii asupra bunei funcționări a inimii, rinichilor, a sistemului muscular și a celui nervos. Menținerea unui echilibru adecvat a cantității de potasiu în organism ajută celulele să producă energie pentru menținerea ritmului alert din fiecare zi. Cercetătorii spun că o linguriță de zahăr conține șase miligrame de minerale, aproximativ 0,1% din aportul zilnic recomandat.
Deși consumul de zahăr brun oferă o doză de minerale esențiale, nu ar trebui să ne bazăm pe consumul de zahăr pentru a preveni un deficit de minerale, dar putem include zahărul brun în cantități foarte moderate atunci când ne preparăm cafeaua, ceaiul sau în dulciuri. Bineînțeles, trebuie să avem un consum moderat și o alimentație echilibrată și diversificată, care să conțină multe legume și fructe.