Magneziul este un oligoelement implicat în aproximativ 300 de proceseale corpului, procese care asigură creșterea și dezvoltarea armonioasă, contribuie la păstrarea unei inimi sănătoase și avantajează un ritm cardiac normal. Mai mult decât atât, magneziul este foarte important pentru sistemul osos, întrucât jumătate din întreaga cantitate de magneziu din organism este stocată chiar în oase, ceea ce le asigură o dezvoltare eficientă. La nivelul sistemului digestiv, acesta contribuie la eliminarea senzației de balonare și disconfort abdominal. De asemenea, are un rol important în procesul natural de detoxifiere a organismului.
O carență de magneziu poate provoaca dureri de cap, crampe stomacale sau dureri musculare. Deficitul de magneziu afectează și sistemul nervos central, putând provoca stări de anxietate, nervozitate și un comportament agitat. E de preferat introducerea în dietă a unor alimente bogate în magneziu, precum nucile, cerealele integrale, semințele de dovleac, semințele de floarea-soarelui, migdalele, fisticul, avocado, kiwi-ul, bananele, smochinele, portocalele, caisele deshidratate, fasolea, mazărea.
Vitamina B6 este numită și piridoxină și face parte din complexul de vitamine B. Majoritatea categoriilor de molecule din corpul omenesc depind de vitamina B6 (aminoacizii și acizii nucleici – elemente indispensabile pentru formarea celulelor). Vitamina B6 favorizează și activitatea sistemului nervos prin faptul că ea contribuie la producerea serotoninei, melatoninei, adrenalinei, adică molecule necesare sistemului nervos pentru a transmite mesaje de la un nerv la altul. La nivelul sistemului sangvin, vitamina B6 este implicată în procesul de transformare a fierului în hemoglobină și în producerea globulelor roșii și a anticorpilor.
Prin urmare, deficitul de B6 este principala cauză a slăbirii sistemului imunitar și a anemiei. Vitamina B6 reduce homocisteina, care este un factor de risc în afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, este benefică în cazul femeilor care suferă din cauza problemelor menstruale, inclusiv de sindromul premenstrual, deoarece reduce sau elimină simptome specifice, precum irascibilitatea, oboseala, durerile de cap, de stomac, de spate. Printre alimentele bogate în vitamina B6 se numără avocado, bananele, ardeiul, broccoli, cartofii, conopida, mazărea, morcovii, sparanghelul, carnea de pui, de curcan, de vită, de porc, peștele și ouăle.