Cercetătorii de la Universitatea din Oradea au făcut o descoperire neașteptată în mierea produsă în Harghita, Covasna și Mureș. Nu este vorba de zahăr sau colorant, pe care unii apicultori le adaugă uneori în acest aliment, ci de microfibre de plastic, relatează Digi24.
„Am găsit în toate probele noastre microfibre de plastic în diferite cantități (…) Aici se observă captura de microscopie în care apare microfibra de plastic identificată”, a arătat unul dintre specialiști.
Apicultorii susțin că de vină pentru această situație pot fi două lucruri: fie stupul este făcut din plastic, fie în zona respectivă există fabrici de materiale plastice, iar albinele duc cu ele în stup o parte din rezidurile lichide.
Medicii atrag atenția că aceste produse reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate, provocând atât boli autoimune, precum lupus, dar cresc și riscul apariției cancerului.
„Aderă ca o masă lipicioasă de mucoasă. Acea mucoasă își pierde din funcționalitate fie că este gastrică, fie că este intestinală. (…) Este foarte clar că este o agresiune la adresa sistemului imunitar”, a explicat dr. Luiza Demian, medic diabetolog.
Pe de altă parte, în încercarea de a obține un profit cât mai mare, unii vânzători adaugă în miere, în mod intenționat, zahăr sau alți îndulcitori, substanțe de îngroșare, coloranți sau conservanți.
Apicultorii care își fac însă meseria cu onestitate spun că mierea „falsificată” poate fi ușor de identificat.
„Mierea naturală cristalizează, dacă o pui pe un ziar nu arde, că zahărul arde. Nu? Și se întinde așa pe scobitoare, deci până la ultima picătură trebuie să nu se întrerupă. Acesta este tot secretul”, a explicat Florica Vicaș, apicultor.