Cercetătorii FAO au constatat că pentru populația din sudul Madagascarului, cactusul a fost o sursă importantă de hrană și de apă în urma ultimelor perioade de secetă. Pentru o vreme, au încercat să distrugă toți cactușii, crezându-i nefolositori, dar și-au dat seama de valoarea lor în perioada de foamete.
Majoritatea speciilor de cactus sune necomestibile, mai puțin Opuntia care este foarte hrănitoare. Dacă este tratată ca o plantă de cultură, atunci rezultatele sunt extraordinare. Opuntia ficus-indica a fost naturalizată în 26 de țări în afara celei de origine. Faptul că este foarte rezistă o face o sursă extraordinară de hrană, dar și un element de sprijin al agriculturii sustenabile.
„Datorită schimbărilor climaterice și riscului crescut de deșertificări este momentul să acordăm mai multă atenție umilului cactus și să-l ridicăm la statutul de cultură esențială în anumite zone”, a declarat Hans Dreyer, director în cadrul FAO.
În Mexic se consumă în mod tradițional Opuntia, fiind cultivat pe mai mult de 3 milioane de hectare. Brazilia a adoptat și ea aceste culturi, la fel și țări din nordul Africii.
Citește continuarea pe Gustarte!