Teste de rutină făcute pe calmar crud în Canada au scos la iveală o tulpină de bacterie rezistentă la una dintre cele mai puternice clase de antibiotice, Carbapenem, scrie Huffington Post.
Această clasă de antibiotice este folosită în cazuri de forță majoră, când orice alte medicamente nu și-au făcut efectul. Specialiștii în sănătate publică au tras un semnal de alarmă arătând că pe măsură ce rezistența în fața ultimei liniii de apărare crește, am putea ajunge în situația de a nu mai trata anumite infecții.
Bacteria a fost descoperită la produse comercializate într-un magazin de alimente.
„Descoperirea bacteriei în mâncare este și mai îngrijorătoare deoarece înseamnă că riscul de expunere al publicului se extinde mai departe de cei care au o anumită istorie de călătorie sau care au fost internați în spital”, atrage atenția Joseph Rubin, cercetător și profesor Universitatea Saskatchewan din Saskatoon, Canada.
Bacteria în sine nu este neaparat dăunătoare persoanelor cu un sistem imunitar puternic. Microorganismul descoperit de Robin poartă o genă care produce enzima carbapenemază, ceea ce îl face rezistent la antibioticele din această clasă.
Acea genă, precum și abilitatea bacteriei de a transmite gene altor bacterii constituie motive de temere pentru cercetători.
„Bacteriile pot împărți ADN între ele. Prin urmare, descoperirea acestor gene în orice organism este îngrijorător deoarece înseamnă că ele ar puta fi prezente în numeroase organisme diferite, inclusiv în patogeni”, a explicat Rubin.
Centrul american pentru prevenirea și controlul bolilor (CDC) a numit rezistența bacteriilor la antibiotice drept „una dintre cele mai presante probleme de sănătate publică din lume”, având în vedere că, în timp, aproape orice bacterie din lume a devenit tot mai rezistentă.
În fiecare an, cel puțin două milioane de persoane din SUA sunt infectate cu o bacterie rezistentă la antibiotice și în jur de 23.000 de persoane au murit în urma unor astfel de infecții în 2013, reiese din raportul CDC.