Prima pagină » Magazin » Top 10 alimente care cresc IMUNITATEA în perioada de toamnă. Ce VITAMNĂ esențială NE LIPSEȘTE când se lasă FRIGUL

Top 10 alimente care cresc IMUNITATEA în perioada de toamnă. Ce VITAMNĂ esențială NE LIPSEȘTE când se lasă FRIGUL

Top 10 alimente care cresc IMUNITATEA în perioada de toamnă. Ce VITAMNĂ esențială NE LIPSEȘTE când se lasă FRIGUL
Top 10 alimente care cresc IMUNITATEA în perioada de toamnă. Ce VITAMNĂ esențială NE LIPSEȘTE când se lasă FRIGUL

Cele mai bogate surse naturale sunt: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenușul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele, lactatele etc. Dacă nici acestea nu sunt suficiente, puteți apela la suplimentele alimentare cu vitamina D.

„Recomand introducerea alimentelor bogate în vitamina D pentru o stare optimă de sănătate. Vitamina D este esențială pentru buna funcționare a sistemului osteoarticular și este implicată în multiple procese metabolice. Aceasta este indispensabilă pentru absorbția calciului în organism. Carența poate sta la baza unor forme severe de dezechilibru fosofocalcic, cu manifestări musculoscheletale importante”, adaugă nutriționistul Florin Ioan Bălănică pentru Ce se întâmplă, doctore?!

Iată care sunt, în opinia specialistului, metodele prin care asigurăm organismului imunitatea în sezonul rece: „Vitamina D este o vitamină liposolubilă (solubilă în grăsimi), care se sintetizează la nivelul pielii, (în proporție majoră, de 80-90%), sub influența razelor ultraviolete B. Pentru absorbția vitaminei D avem nevoie de grăsimi vegetale, cum ar fi avocado, oleaginoase (nuci, migdale, seminte), sau grăsimi animale, prin consumul de pește, (somon, hering, cod, sardine, macrou)”, precizează nutriționistul Florin Ioan Bălănică.

Iaurtul este o sursă de vitamina D și conține probiotice, bacterii sănătoase care se găsesc în mod natural în flora intestinală. Consumul de iaurt ajută la îmbunățirea funcției sistemului imunitar prin aportul de vitamina B 6, D și la reducerea simptomelor de răceală, care se însoțesc, uneori, și de tulburări intestinale. Poți adăuga miere în iaurt pentru a maximiza eficacitatea iaurtului în tratarea răcelii.

Brânzeturile sunt o sursă valoroasă de substanțe nutritive de care organismul are nevoie pentru a funcționa normal. Consumul regulat aduce un aport de vitamine (A, D, E, K), minerale (calciu, fosfor, magneziu) precum și de proteine, fiind recomandate la orice vârstă.

Peștele gras sau conservat în ulei conține foarte multă vitamina D. Heringul, somonul sau tonul nu trebuie să lipsească din alimentație.

Carnea de porc reprezintă o sursă excelentă de vitamina D. Este de preferat să optezi pentru carnea macră, deoarece aici se găsește cea mai mare concentrație de substanțe nutritive.

Ciupercile sunt bogate în vitamina D și sunt o sursă indispensabilă de proteine, în special pentru vegetarieni.

Uleiul de ficat de cod are un conținut ridicat de vitamina A, vitamina D și acizi grași Omega 3. O lingură de ulei de ficat de cod reprezintă dublul dozei zilnice recomandate din această substanță.

Ouăle. Vitamina D se găsește în gălbenuș.

Halibutul este o specie de pește cu un conținut ridicat de vitamina D. De asemenea, bogat în proteine, vitamine din complexul B, zinc, magneziu și potasiu. Păstrăvul este o altă sursă bună de vitamina D, proteine, vitamine din complexul B și minerale. Tonul conservat are aproximativ 40 UI de vitamina D și este o sursă bună de acizi grași Omega-3, potasiu, magneziu, seleniu și zinc.

Citiți continuarea pe CSID