Zahărul este mult mai periculos decât sarea în ceea ce privește riscul de boli cardiovasculare, potrivit unui studiu al cercetătorilor americani, care susțin că nivelul ridicat al acestuia în sânge afectează o zonă a creierului ce determină creșterea pulsului și a tensiunii arteriale.
Potrivit dailymail.co.uk, cercetătorii din New York și Kansas susțin veridicitatea concluziilor studiului și pe baza unei alte cercetări recente, la care au participat 8.670 de francezi adulți, care nu a descoperit nicio legătură între consumul de sare și hipertensiunea arterială.
De mult timp, experții recomandă ca populația să consume mai puțină sare, reducând aportul zilnic la maximum o linguriță, avertizând că aceasta crește riscul unui atac vascular cerebral cu 25% și ar fi responsabilă pentru trei milioane de decese anual, la nivel mondial.
Dar cercetătorii conduși de James DiNicolantonio au publicat un articol în American Journal of Cardiology în care susțin că „zahărul, nu sarea, ar putea fi adevăratul factor cauzator de hipertensiune. Acest lucru este susținut de analizarea datelor obținute în urma mai multor studii la scară largă care sugerează că zahărul are o legătură mult mai pregnantă cu hipertensiunea decât sodiul (sarea de bucătărie este clorura de sodiu, n.r.). Încurajarea populației să reducă aportul de zahăr, nu de sare, ar putea fi o strategie nutrițională mai bună pentru controlarea tensiunii arteriale”.
Experții americani cred că nivelurile ridicate de zahăr din sânge afectează o zonă a creierului numită hipotalamus, care duce la o creștere a pulsului și a tensiunii arteriale. Cercetătorii mai spun că organismul produce, din cauza zahărului, mai multă insulină, un hormon care poate duce, de asemenea, la o creștere a ritmului cardiac.
DiNicolantonio, cercetător în domeniul bolilor cardiovasculare la Saint Luke’s Mid America Heart Institute din Kansas City, contrazice și părerile experților care spun că o scădere a consumului de sare va duce la o scădere a incidenței obezității și bolilor cardiace.
„Noi susținem opusul acestei idei. O reducere a consumului de sare poate avea ca efect un aport crescut de alimente procesate și bogate în zaharuri, crescând astfel riscul de diabet, obezitate și boli cardiovasculare”, spune DiNicolantonio.
Motivele acestei corelații invers proporționale sunt complicate, dar cercetătorii cred că un nivel scăzut de sare în alimentație duce la creșterea concentrației anumitor grăsimi în sânge.
Medicul Aseem Malhotra, cardiolog și director științific al Action on Sugar, o organizație guvernamentală care cercetează efectele zahărului asupra sănătații, spune că riscurile ridicate ale consumului de zahăr asupra sănătății au fost subestimate. „Știm că zahărul nu conține niciun nutrient și avem tot mai multe dovezi că este un factor de risc independent pentru multe maladii”, spune acesta.
Pe de altă parte, profesorul Graham McGregor, expert în medicină cardiovasculară la Queen Mary, University of London, spune că dovezile care dau vina pe zahăr și nu pe sare pentru creșterea tensiunii arteriale „sunt incredibil de slabe”, argumentând că cercetări întinse pe decenii au arătat o legătură puternică între consumul de sare și hipertensiune.
Agenția britanică responsabilă cu controlul obezității recomandă, potrivit unui anunț făcut în iunie, ca femeile să consume maximum șase lingurițe de zahăr, iar bărbații șapte-opt lingurițe, zilnic.
Datele statistice din Marea Britanie arată însă că un adult consumă, în medie, 15 lingurițe de zahăr, din cauza cantitaților importante care se găsesc în sucurile de fructe, musli, iaurturi, sandvișuri și mâncăruri semipreparate.
(Bogdan Enache, [email protected])