Prima pagină » Magazin » Un nou tip de roșii, creat în laborator. Ce le face speciale

Un nou tip de roșii, creat în laborator. Ce le face speciale

Un nou tip de roșii, creat în laborator. Ce le face speciale
Cercetătorii elvețieni lucrează la crearea unor legume ale viitorului, care nu se vor mai strica.

La centrul de cercetări al grupului elvețian Syngenta din Sarrians (aproape de Avignon, Franța) se lucrează la crearea unor legume ale viitorului, care nu se vor mai strica.

De exemplu, roșiile de tip FW 13, de culoarea mierii, nu se vor strica, ci se vor stafidi. „Aceste roșii se comportă ca și curmalele, pierd apă și conținutul de zahăr crește. Astfel se stafidesc fără să se strice”, spune cercetătorul Sylvain Bontems, relatează Agerpres.

Grupul agrochimic și pentru semințe Syngenta a ales regiunea din sud-estul Franței pentru pământul rece primăvara și căldura estivală, fără ploi. „Trebuie ca noile soiuri să reziste la variațiile de temperatură”, afirmă Regis Cambon, directorul stațiunii de cercetări.

Crearea unui nou fruct sau a unei noi legume este ușoară pe hârtie. Cu totul altfel stau lucrurile în realitate. „Iei un părinte A de dimensiuni mari, rezistent la paraziți, dar puțin faimos. Și un părinte B, mai mic, însă cu un fruct frumos. Faci din ele un hibrid”, dar fără nicio modificare genetică, explică Sylvain Bontems.

„Apariția genotipării, acum 15-20 de ani, a revoluționat cercetarea, acum putându-se lucra cu o diversitate mai mare”, adaugă cercetătorul. Nu mai este nevoie de cultivarea unui soi pentru a-i testa caracteristicile, ci este suficientă prelevarea unei frunze și determinarea ADN-ului pentru a vedea dacă are o anumită genă de culoare, de rezistență sau de gust (acidulat, dulce, amărui, etc.).

Sunt necesari totuși 10-15 ani de cercetări înainte de comercializare și nu toate creațiile marilor grupuri agrochimice și de semințe sunt validate.