Cercetătorii americani împreună cu cei australieni au reușit să transforme un ou fiert într-unul crud. Întregul proces durează 20 de minute și pentru a deveni realitate s-au folosit substanțe chimice, notează Daily Mail.
Pentru a explica cum au reușit să „desfiarbă” un ou, cercetătorii au exemplificat ce se întâmplă în timpul procesului de fierbere a unui ou. Astfel, atunci când pui oul în apă clocotită, proteinele din acesta încep să fiarbă și să se grupeze la loc în structuri puternice. Acesta este motivul pentru care albușul transparent și vâscos devine alb și cauciucat.
Cum are loc minunea de „desfierbere” a unui ou? Simplu: oamenii de știință au fiert un ou timp de 20 de minute, la 90 de grade Celsius, apoi au adăugat uree, un compus chimic găsit în urină, pentru a-l transforma în lichid. Ulterior au folosit o centrifugă pentru pentru a lichefia albușurile și a le aduce în formă naturală.
Cercetătorii consideră că reușita lor ar putea reduce costurile pentru tratamentele de cancer, pentru producția de alimente și pentru alte cercetări din industria globală de biotehnologie de 160 de miliarde de dolari. Mai exact, ei susțin că descoperirea unui mod prin care proteinele revin la starea inițiala ar putea să le îi ajute să economisească timp și bani.