Femeile care consumă câte un pahar de vin o dată sau de două ori pe săptămână prezintă cu 33% mai puține șanse de a rămâne însărcinate, potrivit rezultatelor unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani, informează dailymail.co.uk.
În același timp, femeile care consumă peste trei pahare de vin pe săptămână își reduc șansele de a concepe un copil cu 66%, consumul de alcool afectând dezvoltarea ovulelor nefecundate.
Studiul, la care au participat 91 de paciente, care urmau tratament pentru fertilizarea in vitro la o clinică din New York, a arătat că femeile abstinente aveau șanse de 90% să rămână însărcinate, în timp ce, în cazul celor care consumau în mod regulat alcool, șansele se reduceau până la 70%.
„Sfatul meu este ca, la sfârșitul zilei, femeile să consume cantități reduse de alcool sau să se abțină complet”, a declarat Dara Godfrey, de la Clinica de Fertilitate a Asociației de Medicină Reproductivă din New York.
Experții din domeniu recomandă ca femeile care doresc să rămână însărcinate să nu consume mai mult de trei pahare de vin pe săptămână, de preferință deloc, în condițiile în care o femeie din zece afirmă că bea în mod regulat alcool în primul trimestru de sarcină.
Studiul a fost prezentat la o conferință a American Society for Reproductive Medicine care a avut loc în Boston.