Prima pagină » Magazin » Un restaurant din Italia renunță la steaua Michelin pe care o căpătase în urmă cu 7 ani. Motivul este impresionant

Un restaurant din Italia renunță la steaua Michelin pe care o căpătase în urmă cu 7 ani. Motivul este impresionant

Un restaurant din Italia renunță la steaua Michelin pe care o căpătase în urmă cu 7 ani. Motivul este impresionant
Stelele nu sunt totul în viață, nici măcar cele din Ghidul Michelin pentru lumea gastronomiei. O dovedește restaurantul Donatella, unul dintre cele mai apreciate din Italia, care, după ce și-a menținut steaua timp de șapte ani, a decis să renunțe la ea, pentru a-și recupera clientela locală, relatează ABC

‘Pentru noi contează simplitatea. Dorim să fim un restaurant care pregătește mâncare pentru oamenii care trăiesc aproape de noi. Altfel, ce sens are?’, explică, pentru cotidianul spaniol, Donatella Belloti, proprietar împreună cu soțul său, chef Mauro Belloti. Decizia lor a suscitat o dezbatere în Italia, pentru că au ‘renunțat la celebritate, chiar internațională, pentru a se concentra pe oamenii din partea locului’. Restaurantul este situat într-o mică localitate cu 1.300 de locuitori, Oviglio (provincia Alessandria), în regiunea Piemonte.

În această perioadă în care arta culinară are mare căutare, stelele Michelin aduc prestigiu și bani pentru că fac să crească numărul clienților. Surprinzător este faptul că, odată atins acest firmament culinar, restaurantul Donatella renunță din proprie inițiativă la steaua sa retrăgând-o de pe perete și din meniu. La acest restaurant mergeau clienți străini și italieni din toate regiunile în căutarea unei bucătării pe care ghidul gastronomic francez o definește astfel: ‘În vechea casă parohială din 1700, un elegant și rafinat local cu mobilier vechi și tablouri contemporane; pasiunea proprietarilor — Donatella și soțul său, Mauro Belloti — se traduce printr-o optimă bucătărie cu excelente materii prime’.

Donatella mărturisește că ea și soțul său sunt ‘oameni simpli’ și acționează în consecință. Un ‘chef’ trebuie să meargă să-și salute clientul, ceea ce soțul său ‘nu face niciodată, pentru că este foarte timid, nu îi plac interviurile, nici să apară la televizor’.

Criza economică este încă un motiv de renunțare la steaua Michelin. Persoanele ‘care trăiesc lângă noi, pe care le vedem zi de zi, nu obișnuiesc să vină la restaurant, fie din cauza prețurilor, fie pentru că văd în deținătorul stelei Michelin un restaurant rafinat, ceea ce nu este la îndemâna lor’, subliniază proprietara. De aceea, restaurantul se transformă într-un bistrou. Va oferi în continuare mâncare de foarte bună calitate, dar fără unele produse scumpe precum foie gras. ‘Acum, prețul unui tacâm se situează între 50 și 70 de euro, dar se va reduce la jumătate. Circa 35 de euro, fără băutură’, spune Donatella.

Unul dintre cei mai cunoscuți și exigenți critici din Italia în materie de gastronomie, Edoardo Raspelli, care, ca și alți critici, a dat calificativul maxim restaurantului Donatella, a scris recent în ‘La Stampa’ că ‘se va schimba numele, nu substanța’, nici performanța bucătăriei și calitatea materiei prime.

Se pare că, în opinia criticilor gastronomi și a amplei clientele a restaurantului Donatella, noul bistrou va avea și el steaua lui, scrie Agerpres.

Recomandarea video

Mediafax
Vin ninsorile: meteorologii anunță unde va fi zăpadă de Crăciun. Jumătate de țară sub cod galben
Digi24
Bloggerii ruși îi fac imagine lui Putin cu poze din România. Fotografii de la SRI Antitero ilustrează „trupele rusești, bine echipate”
Cancan.ro
Mălina Guler S-A SINUCIS?! Mesajul prin care și-a anunțat dispariția a fost făcut public abia acum
Prosport.ro
FOTO. Antrenoarea de tenis care predă în rochii îndrăznețe și pantofi cu toc a atras atenția tuturor
Adevarul
Decizie disperată: Antena 1 își vrea banii înapoi, după ce a plătit o avere pentru difuzarea Cupei Mondiale. Alt post TV ar urma să transmită o parte din meciuri
Mediafax
Crăciun sub imperiul zăpezii și al frigului în București
Click
Cum se coace corect cozonacul. Temperatura potrivită pentru cuptorul electric și pe gaz
Digi24
„Teamă în rândul duşmanilor”. Liderul de la Casa Albă dezvăluie un plan pentru nave de război „clasa Trump”, mai mari și mai puternice
Cancan.ro
Oana Mizil a fugit din țară cu fetița! Unde se ascunde acum fosta iubită a lui Marian Vanghelie
Ce se întâmplă doctore
Cum se menține în formă Ricky Martin, la 53 de ani! Zeul latino care sfidează timpul
Ciao.ro
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Promotor.ro
Fenomenul „range anxiety” ar putea determina VW să doteze mașinile electrice cu motoare pe benzină
Descopera.ro
Structuri misterioase detectate în Cosmos!
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. – Soțul tău are o amantă tânără! Îmi pare rău!
Descopera.ro
De ce unii oamenii își lasă pilotele afară, în frig, iarna și ce spune știința despre asta?