Un român din zece acuză zilnic arsuri la stomac. Lista alimentelor care cresc aciditatea gastrică. Care sunt remediile

Publicat: 12 11. 2012, 15:18
Actualizat: 02 10. 2015, 16:40

Arsurile gastrice afectează zinic un român din zece, arată statisticile Societății Române de Gastroenterologie. Medicii spun că acestea sunt cele mai frecvente simptome ale gastritei, dar și a simptomului de reflux gastroesofagian.

În această perioadă a anului, persoanele care suferă de gastrită trebuie să urmeze un regim adecvat bolii, deoarece crește riscul agravării afecțiunii și a recidivei, avertizează medicii gastroenterologi.

Arsurile din capul pieptului, simptome des întâlnite în cazul gastritei, sunt provocate de aciditatea stomacului. Astfel, medicii recomandă să se evite alimentele care cresc aciditatea gastrică. Potrivit statisticilor, incidența gastritei crește odată cu înaintarea în vârstă a populației. Astfel, 78% dintre persoanele trecute de vârsta de 50 de ani au o formă de gastrită. 

În plus, nu doar persoanele care suferă de gastrită, ci și cele care se confruntă cu sindromul refluxului gastroesofagian trebuie să fie atenți la ce alimente adaugă în meniul zilnic. Refluxul gastroesofagian este o boală care poate duce la apariția cancerului esofagian dacă nu este ținută sub control sau nu este tratată. Statisticile arată că 20% din populație se confruntă cu acest sindrom.

Mai jos regăsiți o listă de alimente care trebuie evitate de persoanele care se confruntă des cu arsuri la stomac, deoarece acestea cresc aciditatea gastrică.

● Legumele și fructele nefierte se digeră mai greu, iar digestia lor necesită stagnarea îndelungată în stomac, fapt ce duce la creșterea secreției de acid gastric.

● Dulciurile concentrate, cum ar fi dulceața, gemul, halvaua, bomboanele, ciocolata, frișca, marmelada și rahatul trebuie și ele evitate.

● Grăsimile de origine animală: șuncă, slănină, afumături, salamuri uscate și grase, untul, untură, smântână, cașcaval sau brânză grasă cresc aciditatea gastrică. Medicii recomandă ca aceste alimente să fie evitate mai ales în această perioadă a anului.

● Piperul, ardeiul iute și boiaua de ardei, usturoiul, ceapa crudă, ketchup-ul, sarea de lămâie, zeamă de lămâie, murăturile și oțetul sunt condimente care trebuie evitate în cazul în care suferi de gastrită sau de sindromul refluxului gastroesofagian.

● Prăjelile sunt și ele trecute pe lista alimentelor care cresc aciditatea gastrică. Gastroenterologii menționează că trebuie evitată inclusiv pâinea prăjită.

● Băuturile care conțin cofeină și țigările trebuie eliminate și ele, deoarece acestea irită esofagul și relaxează sfincterul permințând conținutului din stomac să se ridice.

Ceaiul de mentă – un bun remediu împotriva arsurilor stomacale

Medicii spun că arsurile stomacale pot fi combătute și fără a apela la medicamente. Printre remediile naturale împotriva crampelor se numără sucul de morcovi și sfeclă albă, băut dimineața, pe stomacul gol. În plus, ceaiul de mentă este indicat după o masă copioasă, deoarece are un efect antispasmodic asupra sistemului digestiv, este un bun remediu împotriva arsurilor stomacale.

În cazul acestor simptome este recomandat să bem un pahar mare de apă imediat cum apare această senzație. Gastroenterologii precizează că apa va dilua acidul și-l va împinge înapoi în stomac. Același efect îl are și sucul proaspăt din cartof.

Argila este și ea indicată împotriva arsurilor stomacale. Astfel, se recomandă dizolvarea unei lingurițe de argilă albă într-o jumătate de pahar cu apă, iar amestecul obținut se bea după fiecare masă.