O substanță care se poate pulveriza pe banane pentru a preveni putrezirea acestora a fost dezvoltată de cercetătorii chinezi, descoperirea putând fi utilizată în viitor în supermarketuri, dar și de către cultivatori, informează dailymail.co.uk.
Substanța – derivată din exoschelete de creveți și crabi – împiedică bananele să „respire” prin coaja lor, ucid bacteriile și previn fenomenul de putrezire, astfel că aceste fructe pot rămâne proaspete timp de două săptămâni.
Bananele absorb oxigen și elimină dioxid de carbon, dar prin coajă, fapt care contribuie la putrezirea fructului. De obicei, bananele sunt transportate când sunt verzi și coapte apoi în mediu umed, similar celui din natură. În timp ce se coc, ele produc etilen. Ținute într-o pungă, putrezesc mai repede, pentru că nivelul de etilen crește.
Aplicată pe coaja bananelor verzi, substanța – realizată din chitosan, prezent în crusta crabilor și creveților – încetinește coacerea acestora păstrându-le prospețimea.
În supermarketuri, bananele se înnegresc și devin moi în două-trei zile.
Din acest motiv, numai în Marea Britanie se aruncă zilnic 1,6 milioane de banane.
Profesorul Xihong Li, de la Universitatea din Tianjin, autorul descoperirii, spune că substanța – un așa numit hidrogel, un tip de material superabsorbant cu multe întrebuințări medicale și comerciale – este transparentă, insipidă și total sigură pentru consumatori.