Un whisky produs în Japonia, desemnat cel mai bun din lume
Prestigiosul ghid britanic „Jim Murray’s Whisky Bible” („Biblia whisky-ului lui Jim Murray”, n.r.) a desemnat, în premieră, un whisky produs în Japonia drept cel mai bun din lume.
Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 a fost descris ca fiind „consistent, sec, dar rotund ca o minge de biliard” de ghidul britanic, ce publică recenzii și note privind toate fabricile de whisky din lume.
Locurile al doilea și al treilea au revenit unor mărci americane de whisky, William Larue Weller și Sazerac Rye 18 Year Old.
Nicio marcă de scotch (whisky produs la o distilerie scoțiană, n.r.) nu a fost inclusă în top.
Prima distilerie japoneză a fost fondată în regiunea Kyoto în anii 1920, cu ajutorul lui Masataka Taketsuru, care a studiat la Glasgow înainte de a reveni în Japonia, căsătorit cu o scoțiancă.
În editorialul care deschide ghidul, Jim Murray spune că este timpul ca distileriile din Scoția (care produc whisky cunoscut sub numele scotch, n.r.) care nu au niciun produs în top să înceteze să se mai bazeze pe laurii trecutului.
„Unde sunt vechile whisky-uri complexe? Unde sunt amestecurile care ofereau niveluri suprapuse de profunzime?”, scrie Murray, comentând că „este timpul pentru o oarecare doză de umilință… de revenire la rădăcini. Este nevoie să vă dați seama că lipsește ceva”.