Untul de arahide ar putea fi folosit pentru a detecta stadiile incipiente ale maladiei Alzheimer, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, publicat în Journal of Neurological Sciences, informează dailymail.co.uk.
Autorii noului studiu, cercetătorii de la Universitatea din Florida și de la McKnight Brain Institute Center for Smell and Taste, au descoperit că pacienții aflați în primul stadiu al maladiei Alzheimer își pierd mai repede mirosul pe nara stângă decât pe cea din partea dreaptă. Degradarea centrilor olfactivi din creier reprezintă unul dintre primele simptome ale maladiei, însă acest lucru nu poate fi detectat foarte ușor.
Pentru a determina pierderea mirosului, cercetătorii au folosit untul de arahide, pentru că acesta are un „parfum pur”, care este detectat exclusiv de nervul olfactiv, în timp ce majoritatea aromelor sunt detectate în egală măsură și de nervul trigemen (care asigură funcții motrice pentru mușcat, mestecat și mirosit).
La studiu au participat 18 persoane potențial atinse de maladia Alzheimer, 24 suferind de o tulburare cognitivă moderată, 26 suferind de forme de demență și 26 de persoane sănătoase.
În timpul experimentelor, cercetătorii nu au știut care dintre voluntari era bolnav. Voluntarii au închis ochii, gura și și-au blocat, pe rând, câte o nară, respirând normal. Cercetătorii au măsurat distanța de la care aceștia simțeau, cu fiecare nară, mirosul untului de arahide.
Specialiștii au descoperit că persoanele care suferă de Alzheimer în stadii incipiente își pierd mirosul pe nara stângă mai repede decât pe cea dreaptă. Astfel, pe nara stângă, pacienții puteau simți mirosul de la o distanță de doar 10 centimetri, în timp ce cu nara dreaptă îl depistau de la 20 de centimetri.
„Porțiunile din cortexul olfactiv sunt primele atinse de maladia Alzheimer, iar pacienții manifestă adesea o degenerare mai mare la nivelul emisferei stângi decât al celei drepte”, spun autorii acestui studiu, care recomandă această testare ca fiind rapidă, sigură și non-invazivă.