Prima pagină » Magazin » Vom mânca banane în loc de cartofi? Ce spun experții

Vom mânca banane în loc de cartofi? Ce spun experții

Vom mânca banane în loc de cartofi? Ce spun experții
Bananele ar putea deveni principala sursă de hrană pentru milioane de oameni, arată un studiu citat de BBC. Experții care au lucrat la cercetare susțin că acest lucru are loc pe fondul schimbărilor climatice.

Bananele ar putea deveni principala sursă de hrană pentru milioane de oameni, arată un studiu citat de BBC News. Experții care au lucrat la cercetare susțin că acest lucru are loc pe fondul schimbărilor climatice.

Datele au fost publicate după ce Comitetul pentru Securitate Alimentară din cadrul Națiunilor Unite a solicitat un studiu despre efectele schimbărilor climatice asupra a 22 dintre cele mai importante mărfuri din agricultură.

Cercetătorii au descoperit că trei culturi foarte importante astăzi – porumbul, orezul și cartoful – vor scădea semnificativ în următorii ani.

Oamenii de știință sugerează că și cartoful, care crește cel mai bine în zonele cu climă  mai rece, va suferi de asemenea scăderi din cauză că temperaturile vor crește și clima se va schimba. Acest lucru va duce și la schimbarea opțiunilor agricultorilor, care vor cultiva banane la altitudini mai mari, deși acolo în mod tradițional se cultivă cartofi.

Profesorul Philip Thornton, unul dintre cei care au lucrat la raport, a declarat că bananele și patlagina ar putea fi totuși o opțiune, deși au alte proprietăți nutriționale.

„Cultivarea bananelor nu este soluția ideală, dar poate fi una dintre opțiunile agricultorilor, mai ales în zonele unde temperatura crește”, a spus Philip Thornton.

Raportul mai arată că și grâul, sursa cea mai importantă de proteine,  este în pericol, mai ales în țările în curs de dezvoltare. Oamenii de știință arată că cel puțin în sudul Asiei grâul poate fi înlocuit cu maniocul, o plantă cultivată mai ales în zonele tropicale și subtropicale, care este folosită mai ales pentru rădăcinile ei superproteice.

Un alt expert, Bruce Campbell, directorul grupului de cercetare Schimbarea Climatică, Agricultura și Securitatea Alimentară, arată că schimbările care vor avea loc în viitorul apropiat au avut deja loc în trecut. „Acum două decenii, orezul nu se consuma în anumite părți ale Africii. Acum se consumă. Oamenii l-au ales din cauza prețului și pentru că este mai ușor de gătit. Cred că astfel de schimbări vor apărea și în viitor”, a spus Bruce Campbell.

Oamenii de știință mai arată că și soia, o altă sursă importantă de proteine, e în pericol în anumite zone din cauza creșterii temperaturilor. Dar soia poate fi înlocuită cu fasolea.