Porcii cu o carne mai săracă în grăsimi au fost creați cu ajutorul tehnicii revoluționare de editare genetică numită CRISPR, care poate fi programată să introducă noi informații genetice într-un loc ales de cercetători, scrie Live Science, potrivit DESCOPERĂ.
Pentru a reduce cantitatea țesutului adipos, cercetătorii au introdus o genă în embrionii de porci care duce la producerea unei proteine care ajută mamiferele să rămână calde în temperaturi scăzute, prin arderea de grăsime mai eficient. Porcii, întrucât provin de la tropice, și-au pierdut această proteină în istoria evoluției.
Acești embrioni au fost implantați în 13 femele, născându-se în total 12 porci. Cercetătorii au observat că aceștia își pot regla temperatura corpului în condiții de frig, spre deosebire de porcii normali.
Acesta a fost și motivul principal pentru studiu: reglarea temperaturii ajută puii de porc să supraviețuiască iernilor vitrege. Metodele fermierilor de până acum includeau utilizarea radiatoarelor și lămpilor de căldură, dar acestea erau ineficiente.
Nu se știe dacă astfel de porci vor ajunge și în Europa, inclusiv în România, întrucât legislația este diferită față de cea din China.