ZACUSCA DE VINETE. Trei modalități de a o prepara

ZACUSCA DE VINETE. Trei modalități de a o prepara
Publicat: 20/08/2012, 19:23
Actualizat: 21/08/2014, 16:23

ZACUSCA DE VINETE poate reprezenta aperitivul ideal, deoarece este un preparat ușor. Datorită conținutului bogat de legume, zacusca stimulează digestia și asigură organismului nutrienții indispensabili.

Ca și mod de preparare, zacusca de vinete are o complexitate scăzută spre medie. Cu toate acestea, acest preparat necesită mult timp de preparare, deoarece ingredintul de bază: vinetele, trebuie să fie coapte.

Mai jos puteți găsi trei rețete de zacuscă de vinete.

REȚETA 1 – Zacuscă de vinete tradițională

Ingrediente:

● 10 vinete mari,

● 10 gogoșari,

● 15 ardei grași,

● 4 kilograme de roșii,

● 1 kilograme de ceapă,

● 500 de mililitri de ulei,

● sare.

Mod de preparare:

Se coc vinetele, gogoșarii și ardeii. După aceea aceste legume se curăță și se lasă să se scurgă preț de câteva ore. Roșiile se pun la fiert. Se înlătură cotoarele și toate semințele de la ardei și gogoșari și se taie ca tăiețeii. Vinetele se toacă.

După aceea ceapa se curăță și se taie peștișor, iar apoi se pune la prăjit cu uleiul până începe să se înmoaie și a căpătat o aromă ușor aurie. Se adaugă vinetele tocate, gogoșarii și ardeii tăiați, precum și zeama de la cele 4 kg de roșii fierte. Se adaugă sare după gust. Se lasă întreg conținutul să se prăjească amestecând continuu cu lingură de lemn până scade tot bulionul.

Se umplu borcanele (numai trei sferturi), se acoperă cu celofan dublu, se leagă și se fierb în baie de apă timp de 25 minute din clipa când începe să clocotească apa. Zacusca de vinete tradițională se lasă să se răcească borcanele în apa în care au fiert, apoi se așează la loc uscat și răcoros.

Sursă: Culinar.ro

REȚETĂ 2 – Zacuscă de vinete cu morcovi

Ingrediente:

● 1 vârf de piper negru,

● 3 bucăți de morcovi de mărime medie,

● 1 kilograme de vinete,

● 1 ceașcă de ulei,

● 5 ceape,

● 1 linguriță de sare,

● 1 kilogram de suc de roșii,

● 500 de grame de ardei copți,

● 3 foi de dafin.

Mod de preparare:

Vinetele și ardeii se coc se curata și se lasă la scurs. Cât timp vinetele și ardeii sunt lăsați la scurs putem se curăță ceapa și se toacă mărunt. Aceasta se pune la călit, după care adăugăm morcovul ras pe răzătoare și îl lăsăm un pic la călit. Se adaugă ardeii tocați mărunt. La scurt timp se adaugă și vinetele tocate și se lasă la foc mic să fiarbă în jur de 30 de minute, după care se adaugă sucul de roșii. Sarea și piperul se adaugă și ele după câteva minute. Se lasă pe foc întreaga compoziție până când scade sucul de roșii și rămâne deasupra un strat de ulei. Când este aproape gata se adaugă și foile de dafin.

Sursă: Culinar.ro

REȚEȚĂ 3 – Zacusca de vinete cu gogoșari

Ingrediente:

● 3-4 kilograme de vinete,

● 2 kilograme de gogoșari,

● ½ -1 kilograme de ceapă,

● 3 kilograme de roșii

● câteva foi de dafin

● 1/2 linguriță de piper măcinat

● 750 de mililitri de ulei

● sare.

Mod de preparare:

Se coc vinetele, se lasă să se scurgă, se spală și se toacă, ca pentru salată. Apoi, se coc gogoșarii, se curăță și se taie în cuburi mici. Se trec roșiile prin separatorul de semințe, se lasă sucul să se decanteze și se folosește numai pulpa.

Apoi, se călește ceapa tocată în ulei. Când totul este pregătit, în cratița cu ceapa călită, se pune pireul de roșii, vinetele și gogoșarii și se amestecă ușor ca zacusca să nu se prindă de vas.

Când zacusca de vinete a scăzut bine, legumele s-au „topit”, se adaugă sare după gust și câteva foi de dafin. Apoi, se pune preparatul în borcane și se ține în cuptorul încălzit în prealabil sau se fierbe pe baia de aburi timp de 30 de minute.

Gustos.ro

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
Pe cine vede Crin Antonescu în turul 2 pentru președinție și cine va fi la...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Cum s-au dat de gol rușii...
Poliția, chemată la vila lui Silviu Prigoană! Totul la scurt timp după ce copiii lui...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
S-a vândut celebra banană lipită cu o bandă adezivă. Banalul fruct a fost cumpărat pentru...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Guvernul anunţă prelungirea plafonării preţurilor la energie şi gaze pentru consumatorii vulnerabili
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Viorel Lis e în spital. Oana Lis a făcut anunțul. Ce s-a întâmplat cu fostul...
Ana Morodan, sfaturi de afaceri pentru Bianca Drăgușanu. În ce domeniu ar putea vedeta să...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Copiii neandethalieni ar fi colecționat fosile la fel cum cei de azi colecționează abțibilduri