Prima pagină » Magazin » Zece mituri despre mâncatul sănătos

Zece mituri despre mâncatul sănătos

Zece mituri despre mâncatul sănătos
Uneori, ideile preconcepute despre mâncatul sănătos sunt greu de înlăturat și ajungem să ne facem mai mult rău respectându-le.

Din acest motiv, Bright Side a creat o listă cu astfel de mituri, demascate.

Mâncatul după șase seara îți face rău

Acesta este unul dintre cele mai vechi mituri despre alimentație, însă ținând cont de ritmul vieții moderne, luarea cinei la ora șase seara nu este doar sănătos, ci de așteptat. Adevărul este că nu ar trebui să mâncăm cu trei ore înainte de a ne culca, iar mâncărurile de la cină ar trebui să fie cât mai ușoare.

Grăsimea este dăunătoare

Grăsimea este considerată dăunătoare pentru sănătate, însă acest lucru nu este neapărat adevărat. Fără grăsime nu ai putea digera mâncarea, grăsimea ajutând la metabolizarea vitaminelor A și E, iar lipsa grăsimii din corp duce la imposibilitatea producerii hormonilor. Lipsa grăsimii rezultă și în îmbătrânirea mai rapidă a pielii. Cea mai bună idee ar fi să mănânci mai puține alimente care conțin grăsimi nesănătoase, precum cârnații, maioneza, prăjiturile sau torturile, însă nu să le elimini cu totul.

Gustările sunt nesănătoase

Acest mit nu se aplică oricărui fel de gustare. Sigur, să mănânci ciocolată sau alte dulciuri nu este o idee bună, însă dacă le înlocuiești cu alune sau fructe, obții o gustare sănătoasă.

Toate alimentele organice sunt sănătoase

Produsele organice (adică produse fără organisme modificate genetic, fără pesticide sau aditivi) sunt de multe ori la fel ca echivalentele lor normale, cu excepția prețului ridicat în primul caz.

Carbohidrații trebuie evitați

Există două feluri de carbohidrați: simpli și complecși. În timp ce primii se găsesc în zahăr, ciocolată, miere, fructele dulci, pâine albă și cartofi și ar trebui evitați, cei din a doua categorie sunt sănătoși și se găsesc în cereale, fasole sau fructe de pădure.

Fructele și legumele nu mai sunt bune după congelare

Tehnologia modernă de înghețare ne permite să păstrăm aproape toate elementele nutritive din astfel de alimente.

Separarea nutrienților te ajută să slăbești

Enzimele produse de tractul digestiv sunt capabile să proceseze proteinele, grăsimile și carbohidrații în același timp. Nu există nicio dovadă științifică pentru faptul că separarea acestora ar ajuta în vreun fel. Oamenii care aleg acest fel de dietă sunt în general foarte atenți atunci când aleg alimentele pe care le consumă, ajungând să slăbească.

Pâinea neagră este mai sănătoasă decât cea albă

Dacă pâinea este neagră nu înseamnă și că are multe fibre. Culoarea „sănătoasă” ar putea fi de la caramel adăugat în aluat.

Sucurile sunt la fel de bune ca fructele în sine

Sucul nu conține fibre deloc, iar cantitatea de vitamine și minerale este mai scăzută în suc decât în fructe. Din acest motiv este mai bine că mănânci fructe proaspete oricând poți alege.

Rulourile de sushi reprezintă mâncare dietetică

Dacă mănânci doar sushi, probabil că nu vei lua în greutate. Cu toate acestea, orezul alb folosit pentru a face acest fel de mâncare nu este cel mai sănătos aliment, iar sosul de soia, maioneza și brânza îngrașă.

Autor