Prima pagină » Mama și Copilul » STUDIU. Cât de periculoase sunt vaccinurile administrate în mod curent copiilor

STUDIU. Cât de periculoase sunt vaccinurile administrate în mod curent copiilor

STUDIU. Cât de periculoase sunt vaccinurile administrate în mod curent copiilor
Vaccinurile administrate în mod curent copiilor, sigure; provoacă foarte rar reacții grave

În 2011, Institutul de Medicină din SUA a publicat un raport care arăta că medicii erau în unanimitate de acord că vaccinarea este o procedură medicală sigură.

„Cele mai recente rezultate ar trebui să ofere siguranță anumitor pacienți și medici”, spun autorii acestei noi analize publicate în revista Pediatrics, care fac referire mai ales la neliniștile „nefondate” potrivit cărora vaccinurile ar fi responsabile mai ales de dezvoltarea autismului.

„Există dovezi foarte sigure că vaccinul triplu ROR (împotriva rujeolei, oreionului și rubeolei) nu este asociat cu autismul la copii, o concluzie care confirmă precedentele studii pe acest subiect”, subliniază autorii.

„Există, de asemenea, dovezi solide că vaccinurile triple cum sunt DTP (împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive), gripei hemofile și hepatitei B nu au legătură cu leucemia infantilă”, mai spun autorii studiului, de la institutul de cercetare Rand Corporation.

Specialiștii adaugă că au descoperit că anumite vaccinuri orale, precum Rotarix și Rotateq, utilizate în cazul bebelușilor, începând cu vârsta de șase săptămâni, pentru a-i proteja contra gastroenteritelor provocate de rotavirus, ar putea declanșa reacții grave.

„Însă aceste reacții sunt extrem de rare și trebuie evaluate în raport cu efectele protective pe care le furnizează aceste vaccinuri”, spun specialiștii, explicând că „riscul este foarte mic”, cu 1,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotarix și 5,1 cazuri la 100.000 de doze de Rotateq.

Vaccinurile contra rotavirusului pot, în rare cazuri, să provoace invaginație intestinală (o porțiune a intestinului subțire este blocată sau răsucită, simptomele pot include dureri severe de stomac, vărsături persistente, sânge în scaun, abdomen umflat și/sau febră mare), care necesită intervenție medicală de urgență.

Raportul medicilor americani mai arată că vaccinurile constituie unul dintre marile succese ale politicilor de sănătate publică implementate în secolul al XX-lea pentru a eradica maladii ca variola și pentru controlarea poliomielitei și a altor boli infecțioase.

Specialiștii deplâng, de asemenea, refuzul constant al unor părinți de a-și vaccina copiii, fapt care a contribuit la instalarea unor epidemii evitabile, precum cea de rujeolă.

Potrivit unor estimări privind impactul vaccinării în rândul copiilor născuți în 2009, în SUA, aceste medicamente ar fi contribuit la evitarea a 42.000 de decese și a 20 de milioane de cazuri de boli infecțioase.