Examenul de Evaluare Națională 2021 începe marți, 22 iunie, cu proba scrisă la limba și literatura română, și continuă în 24 iunie cu examenul la matematică. Structura subiectelor s-a schimbat, iar elevii, în premieră, trebuie să rezolve cerințe concepute după modelul testelor PISA.
Cu toate acestea, modelele de subiecte din anii trecuți sunt un exercițiu de pregătire util pentru absolvenții clasei a VIII-a care se pregătesc pentru a susține examenul, examen care le asigură locul la liceul dorit, în funcție de notele obținute.
La examenul de Evaluare Națională 2021, la primul subiect elevii vor primi două texte care pot fi redactate în stiluri diferite.
Pornind de la aceste texte, se testează mai întâi capacitatea elevului de a culege informații din cele două texte, prin întrebări specifice. Treptat, apar cerințe mai elaborate, care vor să verifice capacitatea elevului de a înțelege mesajul celor două texte, mijloacele prin care se transmite, trebuie să facă o analogie cu alte texte studiate și să redacteze un text de tip argumentativ.
În a doua parte a subiectului I (punctul B), sunt verificate noțiuni de vocabular și gramatică. De asemenea, elevii trebuie să știe că unele răspunsuri sunt de tip grilă, altele de tip corect-incorect, iar pentru cele mai elaborate, de tip argumentativ, există o limită de cuvinte. Elevul scrie totul pe foaia de examen, iar spațiul unde are de formulat texte proprii este liniat, potrivit Edu.ro.
La Subiectul I, elevii au avut de răspuns mai multor cerințe pe marginea unui text la prima vedere – “Zborul” de Sorin Titel.
La Subiectul I B, absolvenții de gimnaziu au avut de făcut o compunere de minimum 150 de cuvinte, în care să motiveze apartenența la genul epic a textului avut la primul punct.
La Subiectul II B, candidații au avut de redactat o narațiune de 15-300 de cuvinte în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul unei activități preferate.
Vezi AICI un model de subiect pentru evaluarea națională 2021 la limba română și baremul de corectare aferent aici.
Descarcă de AICI un test de antrenament pentru evaluarea națională 2021 la limba și literatură română. Baremul de corectare îl găsești aici.
Descarcă de AICI un test de antrenament pentru evaluarea națională 2021 la limba și literatura română destinat elevilor care studiază în școli cu predare în limba maternă. Baremul de corectare – aici.
Matematica are și ea o structură a subiectelor modificată față de examenele de capacitate din anii anteriori. Sunt trei subiecte mari, notate cu câte 30 de puncte, fiecare cu mai multe puncte și subpuncte.
Vezi AICI un model de subiect pentru evaluarea națională 2021 la matematică și aici baremul de corectare aferent.
Descarcă de AICI un test de antrenament la matematică pentru evaluarea națională 2021. Baremul de corectare – aici.