10 lucruri pe care nu le știai despre păsări și albine
Într-un material publicat recent, Huffington Post prezintă detalii inedite despre viața anumitor păsări și insecte. Iată, mai jos, 10 lucruri interesante:
1. Cele mai multe dintre păsările de sex masculin nu au penis
Potrivit surse citate, 97% dintre speciile de păsări nu au penis. Un studiu realizat în anul 2013 de cercetătorii de la Universitatea din Florinda a arătat că acest lucru este provocat de un proces ce are loc în faza embrionară. Este vorba despre existența proteinei Bmp4, care, atunci stimulează moartea celulară și împiedică dezvoltarea organului reproducător la masculi.
2. „Sărutul cloacal”
În cazul păsărilor lipsite de penis, împerecherea se realizează prin „sărutul cloacal”. Cloaca are diverse roluri: eliminarea fecalelor, ouat și ejaculare. În timpul procesului de împrechere, cloaca se umflă ușor. Masculul și femela își împreunează cloacele, odată ce masculul urcă pe spatele femelei. Actul de împerechere durează extrem de puțin.
3. Ritualul de împerechere
La anumite specii, ritualul de împrechere este extrem de important. Masculul reușește doar astfel să-și „cucerească” partenera, mai ales că este nevoit să concureze cu alți masculi.
4. Penisul rățoilor are formă de spirală
Puțini știu că masculii din această specie de păsări au penis. El are formă de spirală, orientat invers sensului acelor de ceasornic, pentru a putea pătrunde în vaginul femelei, spre stânga.
5. Femelele din unele specii au mai mulți parteneri
Aproximativ 90% dintre speciile de păsări sunt monogame. Există însă specii în care femela se împerechează cu mai mulți parteneri.
6. Pinguinii imperiali au una dintre cele mai lungi perioade de incubație
Femelele din această specie depun ouăle în luna mai sau iunie, după care pleacă în căutarea hranei. Oul este clocit apoi de mascul timp de 65-75 de zile, perioadă în care acesta nu se hrănește deloc. Femela revine cu puțin timp înainte sau după ecloziune când preia oul sau puiul în grija sa, permițându-i astfel masculului să plece pentru a se hrăni.
7. Zborul de împerechere la albine
La doar o săptămână de viață, matca virgină pleacă în zborul de împerechere. În acest timp, întâlnește mai mulți masculi, numiți „drone”. După împerechere, aceștia mor.
8. Dronele nu au tată
Într-un stup există trei tipuri de albine: matca, albinele lucrătoare (femele) și trântorii (masculi). Dronele capătă viață însă din ouăle rămase nefertilizate.
9. Prima regină le va ucide pe celelalte
Albinele își aleg o nouă regină atunci când matca bătrână devine mai puțin fertilă. Atunci, familia alege din ouăle deja depuse pe cele mai bune, pe care le hrănesc mai bine. Prima matcă eclozionată va omorâ restul „rivalelor”, înțepându-le.
10. Trântorii au penis
După împerechere, masculii mor din cauza pierderii organului. Un documentar ce surprinde acest proces a fost realizat în anul 2012.