AMINISTIE și GRAȚIERE! Cine beneficiază de deschiderea închisorilor
Comisia Juridică a Camerei Deputaților a adoptat cu amendamente legea amnistiei și grațierii, inițiată de deputații Nicolae Păun și Mădălin Voicu. Astfel pentru amnistie s-a prelungit termenul, putând intra sub incidența legii cei condamnați pentru infracțiuni pentru care au primit pedepse care prevăd o închisoare de până la șase ani, iar pentru grațiere se încadrează cei care au pedepse de până la șapte ani de închisoare cu executare.
Termenele anterioare erau de până la patru ani pentru amnistie și de șapte ani pentru grațiere.
Legea amnistiei și grațierii a fost propusă de deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun. Proiectul celor doi parlamentari a fost respins de Senat 22 mai 2013, dar forul decizional este Camera Deputaților.
În cadrul Comisiei, amnistia și grațierea au fost susținute de PSD și PC și respinse de cei de la PNL. Liberalii susțin că vor vota împotriva acestei legi și în plenul Camerei Deputaților. Deputații din Comisia Juridică au operat aceste modificări pe șest, ei neprezentând presei faptul că s-au făcut aceste modificări sau raportul asupra legii. Acesta urmează să fie prezentat direct în plen, în momentul votului.
„Pentru înfăptuirea unor politici penale corecte, propunerea legislativă privind aministierea unor infracțiuni, grațierea și reducerea unor pedepse, oferă posibilitatea persoanelor condamnate, care au săvârșit infracțiuni ce nu prezintă un pericol social ridicat și cei care în timpul executării pedepsei au dat dovezi temeinice de îndreptare, să beneficieze de clemența legiuitorului în sensul amnistierii și grațierii pedepselor aplicate de instanțele de judecată”, se arată în expunerea de motive. De asemenea, se invocă faptul că penitenciarele sunt suprapopulate.
Tot ieri, în cadrul Comisiei Juridice, deputații au votat legea lobby-ului.