Bacalaureat 2014. Subiecte și barem Matematică și Istorie, pe Edu.ro. 145.000 de elevi au susținut proba obligatorie
Bacalaureat 2014. Subiecte și barem matematică și istorie. Cele mai mari emoții pentru ziua de miercuri le au candidații care dau matematica ca probă obligatorie la Bacalaureat 2014. Din 2011, de când s-au introdus camerele de luat vederi în sălile de examen, matematica este proba la care pică cei mai mulți dintre elevi. Pentru că absolvenții din anii trecuți s-au plâns că subiectele de la matematică au fost grele și de multe ori au primit exerciții din noțiuni pe care ei nu le-au făcut la clasă, Ministerul Educației a decis de anul trecut ca subiecte Bacalaureat 2014 matematică pentru matematică-informatică și pentru profilul tehnologic să fie diferite. De asemenea, elevii de la profilul științele naturii și cei de la profilul pedagogic primesc subiecte diferite.
Bacalaureat 2014 Update 11: O elevă din municipiul Bârlad, însărcinată, care susținea proba scrisă obligatorie a profilului de la bacalaureat, a fost preluată, miercuri, de o ambulanță și transportată la spital, după ce a intrat în travaliu, tânăra născând o fetiță sănătoasă, de aproape trei kilograme și jumătate.
Potrivit reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui, eleva susținea proba obligatorie a profilului de la bacalaureat la Liceul „Mihai Eminescu” din Bârlad, iar la un moment dat a anunțat comisia de supraveghere că îi este rău și că are nevoie de asistență medicală, transmite corespondentul Mediafax.
În consecință, profesorii au solicitat intervenția unei ambulanțe, iar medicii au constatat că tânăra intrase în travaliu, fiind transportată la Spitalul de Urgență Bârlad.
Bacalaureat 2014 Update 10: Un număr de 80 de candidați au fost eliminați din bacalaureat, miercuri, la proba obligatorie a profilului, pentru fraudă sau tentativă de fraudă, informează Ministerul Educației Naționale (MEN).
Potrivit sursei citate, din datele parțiale, centralizate până la ora 14.00, dintre cei 145.591 de absolvenți de clasa a XII-a care s-au înscris pentru susținerea probei, s-au prezentat 137.613 (94,52%), iar 7.898 (5,42%) au absentat.
Bacalaureat 2014 Update 9: Un candidat din Arad care a participat la proba de matematică de la bacalaureat și care a mers, în timpul acesteia, de patru ori la toaletă a fost prins, miercuri, având asupra sa un pix ce avea încorporată o cameră video minusculă, el fiind eliminat, alături de alți doi tineri prinși cu telefoane.
Tânărul a fost eliminat din sala de examen, la Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” Arad, după ce profesorii supraveghetori cu constatat că avea asupra sa un pix cu o cameră video minusculă încorporată, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Candidatul a intrat în atenția supraveghetorilor, la proba de matematică, pentru că a ieșit de patru ori la toaletă, astfel că atunci când a revenit în sală ultima dată a fost verificat, costatându-se că pixul pe care îl folosise avea o cameră video.
UPDATE 8 VEZI AICI BAREM ISTORIE
UPDATE 7 VEZI AICI BAREM MATEMATICĂ TEHNOLOGIC
UPDATE 6 VEZI AICI BAREM MATEMATICĂ ȘTIINȚELE NATURII
UPDATE 5 VEZI AICI BAREM MATEMATICĂ PEDAGOGIC
UPDATE 4 VEZI AICI BAREM MATEMATICĂ INFO
Update 3: Gândul a publicat, în format video, rezolvare subiecte Bacalaureat 2014 Matematică, profil Tehnologic, făcută de Ovidiu Horobeț, prefosor de matematică la Colegiul Național „Matei Basarab” din București.
Bacalaureat 2014. Subiecte și barem matematică și istorie Update 2: Gândul publică, mai jos, rezolvarea subiecte Bacalaureat 2014 Matematică, profilul Mate-Info, făcută de profesorul Ovidiu Șontea de la Colegiul național „Tudor Vianu” din București.
Update 1: La Istorie, la subiectul al treilea, elevii au avut de redactat un eseu cu tema acțiuni diplomatice ale țărilor române în secolele XIV-XVII.
Elevii primesc subiecte Bacalaureat 2014 Matematică diferite în funcție de profilul absolvit. Măsura a fost aplicată începând cu 2013. În 2013, elevii de la matematică-informatică au primit la primul subiect funcții, logaritmi și vectori. La cel de-al doilea, au avut de rezolvat matrici și polinoame, iar cel de-al treilea subiect elevii au avut de rezolvat funcții și ecuații.
Subiecte Bacalaureat 2014 Matematică, profil Tehnologic:
Subiecte Bacalaureat 2014 Matematică, Mate-Info:
Click pentru a mări
Subiecte Bacalaureat 2014 Istorie:
Un eseu despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea și 13 întrebări din trei fragmente din „O istorie sinceră a poporului român”, „Istoria României” și „O istorie a românilor” au fost cerințele la subiecte Bacalaureat 2014 Istorie, profilul umanist.
Candidații de la filiera teoretică – profilul umanist și cei de la filiera vocațională – profilurile artistic, sportiv, pedagogic și teologic au avut de rezolvat, la proba scrisă de la istorie, trei subiecte cu mai multe cerințe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu.
Primul subiect a avut șapte cerințe, legate de un fragment din „O istorie sinceră a poporului român”, de F. Constantiniu, și „Istoria României”, de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ș. Papacostea și P. Teodor. Candidații trebuiau să răspunsă la următoarele cerințe: proiectul politic precizat în primul fragment (2 puncte); secolul la care se referă informațiile din al doilea text (2 puncte); două spații istorice precizate în cele două surse (6 puncte); indicarea sursei care susține că toate categoriile sociale sunt nemulțumite de situația politico-economică (3 puncte); două informații care se află într-o relație cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre acestea, din primul text (7 puncte); două acțiuni desfășurate de România în contextul „crizei orientale” (6 puncte); o asemănare între două măsuri de politică internă adoptate în statul român modern, în primul deceniu după constituirea acestuia (4 puncte).
La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din „O istorie a românilor”, candidații trebuiau să răspundă la șase cerințe: numirea unui rege al României precizat în textul dat (2 puncte); precizarea unei informații referitoare la Consiliul de Coroană (2 puncte); cele două mari alianțe la care se referă sursa dată (6 puncte); două caracteristici ale opiniei publice din România, menționate în text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la atitudinea taberelor beligerante față de România și susținerea cu două informații selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmației conform căreia România se implică în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XX-lea (4 puncte).
Ultimul subiect a avut ca cerință elaborarea unui eseu, în aproximativ două pagini, despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea. În eseu, candidații trebuiau: să menționeze două conflicte militare desfășurate în spațiul românesc în secolul al XIV-lea; să precizeze o cauză a implicării spațiului românesc în diplomația secolului al XIV-lea; să prezinte un fapt istoric referitor la conflictele militare desfășurate în spațiul românesc în secolul al XV-lea; să menționeze două acțiuni diplomatice referitoare la spațiul românesc din secolul al XV-lea; să formuleze un punct de vedere referitor la consecințele implicării spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea asupra unei instituții centrale și să îl susțină printr-un argument istoric.
Elevii de la Tehnologic au primit subiecte Bacalaureat Matematică catalogate ca „foarte ușoare”, dar cu toate acestea rezultatele nu au fost mult mai bune comparativ cu anii 2011 și 2012. La primul subiect, elevii au avut de rezolvat șase cerințe, printre care să facă calculul unor radicali. Ei au avut de rezolvat și exerciții de trigonometrie, dar și o problemă în care trebuiau să calculeze cât va costa un produs, al cărui preț actual este de 10 lei, după o scumpire cu 10%. La cel de-al doilea subiect au avut matrici și polinoame. La cel de-al treilea subiect, elevii de la Tehnologic au primit o analiză matematică din capitolul Integrale.
La Științele Naturii, la subiectul 1, elevii au avut de rezolvat ecuații, funcții, vectori. La cel de-al doilea au primit matrici și ecuații, iar la al treilea subiect au avut de rezolvat câteva funcții.
Elevii de la Pedagogic au avut de rezolvat la primul subiect exerciții din funcții, procente și geometrie. La cel de-al doilea au primit exerciții din legi de compoziție, iar la cel de-al treilea subiect au primit exerciții din matrice.
Bacalaureat 2014. Ce urmăresc exercițiile de la matematică
Metodologia de organizare a examenului arată că la proba scrisă la disciplina matematică sunt evaluate competențele dezvoltate pe parcursul învățământului liceal, în conformitate cu programele școlare pentru clasele a IX-a – a XII-a, în vigoare pentru absolvenții promoției 2014. Subiectele date la Matematică vor evalua ceea ce au învățat elevii în cei patru ani de liceu, dar și cât de bine cunosc programa pentru examenul de bacalaureat.
La Matematică, elevii primesc trei subiecte, notate cu câte 30 de puncte fiecare, toate fiind obligatorii. Pentru toate cele trei subiecte elevii vor fi punctați pentru capaitatea lor de rezolvare a problemelor date. Candidatul este punctat și dacă rezolvă parțial fiecare cerință. Baremul publicat de EDU.RO arată că se punctează corespunzător oricare altă metodă de rezolvare corectă a problemei.
Bacalaureat 2014. Trei subiecte din Istoria României
La proba scrisă de Istorie, absolvenții de clasa a XII-a vor primi trei subiecte din Istoria României, dintre care unul va fi un eseu pe o temă dată. Fiecare dintre cele trei subiecte vor fi notate cu câte 30 de puncte. De obicei, proba de Istorie nu pune probleme elevilor de la profilul uman.
La subiecte Bacalaureat 2014 Istorie, la primul subiect, elevii primesc două texte la prima vedere pe baza cărora trebuie să răspunde la cinci cerințe. Pentru a rezolva cerințele 6 și 7, elevii trebuie să facă apel la cunoștințele dobândite.
La subiectul al II-lea, elevii primesc, de asemenea, un text istoric la prima vedere, pe baza căruia trebuie să răspundă la șase cerințe. Primele cinci vizează textul, iar cea de-a șase constă, de obicei, într-o scurtă argumentație printr-un fapt istoric a unei afirmații.
La subiectul al treilea, elevii trebuie să redacteze un eseu pe o temă dată. De exemplu, în prima sesiune din 2013, subiectul a fost formarea statului român modern și evoluția lui până în secolul al XIX-lea. În sesiunea din toamnă, tema a fost evoluția statului român în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX- lea.
Spre deosebire de Matematică, la Istorie, metodologia de organizare a examenului arată că proba scrisă la disciplina Istorie evaluează competențele dezvoltate pe parcursul ultimului an de liceu în conformitate cu programele școlare pentru a XII-a, în vigoare pentru absolvenții promoției 2014.
Subiectele date la Istorie vor evalua ceea ce au învățat elevii despre Istoria României și cât de bine pot face conexiuni între evenimente.
Bacalaureat 2014. Reguli pentru Bac 2014
La orice disciplină, în cazul în care elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen, sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poșeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate și va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.
Elevii nu au voie să staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puși să citească extrasele din Metodologie afișate pe ușa sălii de examen.
După ce au trecut de punctul de legitimare și de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidații se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizați conform tabelelor afișate pe uși.
Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidații au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene pot folosi numai creion negru.
Cei care vor să corecteze o greșeală trebuie să taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală. Regulamentul de organizare arată că în cazul în care unii elevi vor să-și transcrie lucrarea, fără să depășească însă timpul stabilit, primesc alte coli de examen.
În timpul examenelor, candidații nu pot intra în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări și alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinși copiind vor fi eliminați din examen.
Elevii intră în sală la 8:30
Examenul de miecuri, începe la fel ca toate examene scrise de la bacalaureat, de la ora 9.00 și se va termina la ora 12.00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8.30, astfel încât să fie prezenți când sunt date desigilate subiectele.
La intrarea în săli, elevii vor fi controlați de către profesorii din comisiile de examen pentru ca aceștia să nu intre în săli cu nimic altceva asupra lor în afară de cartea de identitate și pixul pentru examen.
Procedura prevede că în centrul de examen un cadru didactic și un membru al personalului de pază solicită la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate și verifică dacă fotografiile corespund.
Bacalaureat 2014. Sesiunea iunie-iulie 2014 – calendar probe scrise:
30 iunie Limba și literatura română – proba E)a) – probă scrisă
1 iulie Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
2 iulie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
4 iulie Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
7 iulie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 – 10 iulie Rezolvarea contestațiilor
11 iulie Afișarea rezultatelor finale
Elevii care nu iau bacalaureatul din prima sesiunea au la dispoziție o nouă sesiune, în luna septembrie.
Bacalaureat 2014. Sesiunea august-septembrie 2014:
14 – 18 iulie Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
19 – 20 august Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
21 – 22 august Evaluarea competențelor digitale – proba D
25 august Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă
26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
1 septembrie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor
4 septembrie Afișarea rezultatelor finale
Anul trecut, la sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestațiilor. Potrivit acelorași rezultate, au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenții de clasa a XII-a din promoția 2012 – 2013 și 30,6 la sută din absolvenții promoțiilor anterioare.
După soluționarea contestațiilor, promovabilitatea la nivel național a crescut cu un procent, la 56,4%, 63,1 la sută dintre absolvenții promoției 2012 – 2013 și 31,7 la sută dintre absolvenții promoțiilor anterioare promovând examenul.
Bacalaureat 2014. Bac în februarie-martie și meditații plătite de stat, pentru nepromovații din ultimii ani
Candidații care nu s-au prezentat la bacalaureat în ultimii ani sau care nu au promovat examenul vor putea participa la o sesiune specială, care ar putea fi organizată în februarie-martie, tot pentru ei urmând să fie organizate meditații plătite de stat.
Posibilitatea de organizare a acestei sesiuni speciale este prevăzută într-o ordonanță de urgență care modifică Lega educației și care a fost publicată luni în Monitorul Oficial.
„În cazuri temeinic justificate, se poate organiza o sesiune de bacalaureat specială, aprobată prin ordin al ministrului educației naționale”, se arată în ordonanță.
Același act normativ reglementează plata meditațiilor de către stat pentru candidații care nu au promovat bacalaureatul sau nu s-au prezentat la examen, cu mențiunea că „fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanțare pentru a participa la cursurile de pregătire”.
„În situația în care absolvenții studiilor liceale nu au susținut, nu au promovat examenul național de bacalaureat, aceștia pot beneficia de cursuri de pregătire pentru examenul de bacalaureat, organizate la nivelul unităților de învățământ liceal, precum și la nivelul instituțiilor de învățământ superior acreditate. Fiecare absolvent poate beneficia o singură dată de finanțare pentru a participa la cursurile de pregătire pentru examenul de bacalaureat. Cursurile de pregătire în vederea promovării examenului național de bacalaureat, aprobate de Ministerul Educației Naționale, se desfășoară potrivit unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educației naționale”, prevede ordonanța.
Potrivit statisticilor Ministerului Educației, în intervalul 2010 -2013, circa 209.000 de candidați nu au promovat bacalaureatul. Aceștia vor putea susține, în sesiunea specială, numai proba sau probele nepromovate. Ei vor face meditații numai la proba sau probele pe care le au de susținut la bacalaureat.
Oficialii MEN spune că meditațiile ar putea începe în octombrie și ar dura până în ianuarie, iar sesiunea aspecială ar putea fi organizată în perioada februarie-martie.
Gândul vă oferă în timp real toate informațiile despre subiecte Bacalaureat 2014 matematică și istorie și Barem Bacalaureat 2014 matematică și istorie.