Bacalaureat 2014. Subiecte și barem matematică și istorie. Peste 36.000 de absolvenți susțin miercuri proba scrisă obligatorie a profilului
Bacalaureat 2014. Subiecte și barem matematică și istorie. Gândul va publica subiecte și barem Bacalaureat 2014 matematică și istorie sesiunea toamnă. Elevii care au susținut proba obligatorie la istorie au primit trei subiecte. La primele două subiecte elevii au primit două texte la prima vedere despre Țara Românească și Moldova pe baza cărora au avut de răspuns la mai multe cerințe. La subiectul al treilea au avut de redactat un eseu în două pagini despre România în secolul XX și participarea României la relațiile internaționale în secolul al XX-lea ținând cont de: menționarea a două constituții adoptate ale statului roman, în prima jumătate a secolului al XX-lea și menționarea unei asemănări între acestea.
Primul subiect de la istorie a avut șapte cerințe, legate de un fragment din lucrarea „O istorie a românilor”, de I. Bulei, și un fragment din „România 1866-1947”, de K. Hitchins. Candidații trebuiau să răspunsă la următoarele cerințe: numirea unei instituții politice din București precizate în al doilea fragment (2 puncte); secolul la care se referă informațiile din primul text (2 puncte); două state precizate în cele două surse (6 puncte); scrierea literei corespunzătoare sursei care susține că acțiunile domnitorilor au drept consecință schimbarea regimului politic (3 puncte); două informații care se află într-o relație cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre acestea, din al doilea text (7 puncte); două conflicte din secolul al XV-lea desfășurate în spațiul românesc (6 puncte); o asemănare între două acțiuni diplomatice la care participă românii în secolul al XVI-lea (4 puncte).
La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din „Istoria României”, de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ș. Papacostea și P. Teodor, candidații trebuiau să răspundă la șase cerințe: numirea alianței din care fac parte Franța și Rusia, precizată în textul dat (2 puncte); precizarea unei informații referitoare la primul război balcanic (2 puncte); marea alianță din care face parte România și menționarea unui alt stat membru al acesteia la care se referă sursa dată (6 puncte); două caracteristici ale politicii externe promovate de România începând cu 1914, menționate în text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la al doilea război balcanic și susținerea cu două informații selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmației conform căreia realizarea României Mari a fost favorizată și de politica de alianțe dusă de statul român la începutul secolului al XX-lea (4 puncte).
Ultimul subiect a avut ca cerință elaborarea unui eseu, în aproximativ două pagini, despre evoluția internă a statului român și participarea României la relațiile internaționale în secolul al XX-lea.
La matematică, elevii au avut de rezolvat integrale, matrice și polinoame.
Ministerul Educației a publica subiectele și baremele de la proba scrisă obligatorie a profilului, matematică sau istorie, în jurul orei 15:00 pe Edu.ro.
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL de la MATE INFO
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL de la TEHNOLOGIC
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL de la PEDAGOGIC
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL de la ȘTIINȚELE NATURII
DESCARCĂ DE AICI BAREMUL DE LA ISTORIE
Subiecte Bacalaureat 2014 Matematică, profilul tehnologic
Click pentru a mări
Subiecte Bacalaureat 2014 Matematică Matematică, profilul Matematică-Informatică
Click pentru a mări
DESCARCA de aiciSubiecte Bacalaureat 2014 Matematică, profilul PEDAGOGIC
DESCARCA de aici Subiecte Bacalaureat 2014 Matematică, profilul STIINȚELE NATURII
Subiecte Bacalaureat 2014 Istorie
Click pentru a mări
Click pentru a mări
Bacalaureat 2014. Ce se întâmplă la proba de matematică
La fel ca anul trecut, elevii care susțin proba scrisă la matematică primesc subiecte diferențiate în funcție de profilul absolvit. Această măsura a fost aplicată începând cu 2013, când din cauza procentelor mici de promovare la matematică obținute de către elevii de la profilul tehnologic Ministerul Educației a decis să dea mai multe tipuri de subiecte după cum urmează: profilul matematică informatică, profilul tehnologic, profilul pedagogic, profilul uman. Elevii de la fiecare profil vor primi trei subiecte, notate cu 30 de puncte fiecare, toate fiind obligatorii. Candidatul este punctat și dacă rezolvă parțial fiecare cerință.
Metodologia aprobată de Ministerul Educației arată că, în privința matematicii, sunt evaluate competențele dezvoltate pe parcursul învățământului liceal, în conformitate cu programele școlare pentru clasele a IX-a – a XII-a, în vigoare pentru absolvenții promoției 2014. Subiectele date la Matematică vor evalua ceea ce au învățat elevii în cei patru ani de liceu, dar și cât de bine cunosc programa pentru examenul de bacalaureat.
Bacalaureat 2014. Ce au primit elevii care au susținut proba scrisă la matematica în iulie 2014
Subiectele de la matematică date în sesiunea din iulie 2014 au fost catalogate de către candidați drept accesibile, iar ca dovadă sunt și rezultatele de la această probă, mai bune ca anii trecuți.
Elevii de la Tehnologic au primit la primul subiect, elevii au avut de rezolvat șase cerințe, printre care să facă calculul unor radicali. Ei au avut de rezolvat și exerciții de trigonometrie, dar și o problemă în care trebuiau să calculeze cât va costa un produs, al cărui preț actual este de 10 lei, după o scumpire cu 10%. La cel de-al doilea subiect au avut matrici și polinoame. La cel de-al treilea subiect, elevii de la Tehnologic au primit o analiză matematică din capitolul Integrale.
La Științele Naturii, la primul subiect, elevii au avut de rezolvat ecuații, funcții, vectori. La cel de-al doilea au primit matrici și ecuații, iar la al treilea subiect au avut de rezolvat câteva funcții.
Elevii de la Pedagogic au avut de rezolvat la primul subiect exerciții din funcții, procente și geometrie. La cel de-al doilea au primit exerciții din legi de compoziție, iar la cel de-al treilea subiect au primit exerciții din matrice.
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ profil MATE INFO
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ profil TEHNOLOGIC
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ profil PEDAGOGIC
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ profil ȘTIINȚELE NATURII
DESCARCĂ DE AICI BAREM profil MATE INFO
DESCARCĂ DE AICI BAREM profil TEHNOLOGIC
DESCARCĂ DE AICI BAREM profil PEDAGOGIC
DESCARCĂ DE AICI BAREM profil ȘTIINȚELE NATURII
În sesiunea de toamnă din 2013, candidații care au susținut examenul la matematică au primit subiecte după același tipar, cu trei subiecte cu mai multe cerințe, diferite în funcție de profil.
Cei de la profilul matematică/informatică profil au avut de rezolvat trei exerciții cu mai multe subpuncte dintre care ecuații, funcții, integrale și matrici. Subiectul al treilea, cel cu mai multe subpuncte din capitolul matrici a fost cel mai greu de rezolvat.
La profilul tehnologic, elevii au avut de rezolvat o ecuație de gradul al doilea, de calculat un procent dintr-un preț, matrice, logaritmi, polinoame și derivate.
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ profil MATE INFO
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ profil TEHNOLOGIC
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ profil PEDAGOGIC
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA MATEMATICĂ profil ȘTIINȚELE NATURII
Bacalaureat 2014. Ce subiecte au primit elevii la istorie în iulie 2014
Spre deosebire de elevii care susțin proba la matematică, cei de la istorie, vor primi trei subiecte care vor evalua ceea ce au învățat despre Istoria României și cât de bine pot face conexiuni între evenimente. Metodologia de organizare a examenului arată că proba scrisă la istorie profesorii corectori vor evalua competențele dezvoltate pe parcursul ultimului an de liceu în conformitate cu programele școlare pentru a XII-a, în vigoare pentru absolvenții promoției 2014.
SUBIECTE ISTORIE sesiunea toamna
În sesiunea iulie 2014, elevii profilul umanist și cei de la filiera vocațională – profilurile artistic, sportiv, pedagogic și teologic au avut de rezolvat, la proba scrisă de la istorie, trei subiecte cu mai multe cerințe, notate cu câte 30 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu. La primul subiec, elevii au primit șapte cerințe, legate de un fragment din „O istorie sinceră a poporului român”, de F. Constantiniu, și „Istoria României”, de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ș. Papacostea și P. Teodor. Candidații trebuiau să răspundă la următoarele cerințe: proiectul politic precizat în primul fragment (2 puncte); secolul la care se referă informațiile din al doilea text (2 puncte); două spații istorice precizate în cele două surse (6 puncte); indicarea sursei care susține că toate categoriile sociale sunt nemulțumite de situația politico-economică (3 puncte); două informații care se află într-o relație cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre acestea, din primul text (7 puncte); două acțiuni desfășurate de România în contextul „crizei orientale” (6 puncte); o asemănare între două măsuri de politică internă adoptate în statul român modern, în primul deceniu după constituirea acestuia (4 puncte).
La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din „O istorie a românilor”, candidații trebuiau să răspundă la șase cerințe după cum urmează: numirea unui rege al României precizat în textul dat (2 puncte); precizarea unei informații referitoare la Consiliul de Coroană (2 puncte); cele două mari alianțe la care se referă sursa dată (6 puncte); două caracteristici ale opiniei publice din România, menționate în text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la atitudinea taberelor beligerante față de România și susținerea cu două informații selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmației conform căreia România se implică în relațiile internaționale din a doua jumătate a secolului al XX-lea (4 puncte).
La cel de-al treilea subiect, elevii trebuiau să elaboreze un eseu, în aproximativ două pagini, despre rolul spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea. În eseu, candidații trebuiau: să menționeze două conflicte militare desfășurate în spațiul românesc în secolul al XIV-lea; să precizeze o cauză a implicării spațiului românesc în diplomația secolului al XIV-lea; să prezinte un fapt istoric referitor la conflictele militare desfășurate în spațiul românesc în secolul al XV-lea; să menționeze două acțiuni diplomatice referitoare la spațiul românesc din secolul al XV-lea; să formuleze un punct de vedere referitor la consecințele implicării spațiului românesc în relațiile internaționale din secolele al XIV-lea – al XVIII-lea asupra unei instituții centrale și să îl susțină printr-un argument istoric.
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA ISTORIE- iulie 2014
DESCARCĂ DE AICI BAREM ISTORIE – iulie 2014
Anul trecut în sesiunea de toamnă, elevii care au susținut examen la istorie au primit la primul subiect, absolvenții de clasa a XII-a au primit două texte despre Gheorghe Gheorghiu Dej și Constituția de la 1948, cu mai multe cerințe. Al doilea subiect a fost un text despre Ștefan cel Mare. La al treilea, absolvenții au avut de scris un eseu despre formarea statului român în secolul al XIX-lea și în prima jumătate a secolului XX.
DESCARCĂ DE AICI SUBIECTELE LA ISTORIE- sesiunea toamna 2013
Bacalaureat 2014. Care sunt regulile pentru examen
Ministerul Educației arată că regulile de organizare a examenului de bacalaureat în 2014 sunt același ca în sesiune anterioare. Profesorii sunt foarte stricți în privința tentativelor de fraudare a examenului. Astfel, candidații care copiază sunt eliminați din examen și nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.
Atunci când intră în sălile de examen, candidaților le este interzis să intre cu ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiți în examen.
De asemenea, candidații nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărți, dicționare, culegeri, formulare, memoratoare, notițe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidați, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceștia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căști audio, precum și orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la rețele de socializare și care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidați sau cu persoane din exterior.
Candidații care încalcă aceste reguli vor fi eliminați din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu și indiferent dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane.
Potrivit regulamentului de organizare a examenului, încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale. Acești candidați nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Bacalaureat 2014 – sesiunea august-septembrie 2014
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
19 – 20 august Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
21 – 22 august Evaluarea competențelor digitale – proba D
25 august Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă
26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
1 septembrie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor
4 septembrie Afișarea rezultatelor finale
Gândul va publica în timp real subiecte și barem Bacalaureat 2014 matematică și istorie, precum și toate informațiile referitoare la cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat.