Bacalaureat 2014 – Subiecte și Barem Română. 143.968 de absolvenți ai clasei a XII-a au susținut luni, 30 iunie, prima probă scrisă din cadrul examenului de Bacalaureat 2014. Gândul vă prezintă în timp real informații despre subiecte și barem Bacalaureat 2014 Română profil Real și Tehnologic, dar și profil Uman și Pedagogic. De asemenea, vă ținem la curent cu primele Rezultate Bacalaureat 2014, imediat ce acestea vor fi disponibile online pe edu.ro. Proba scrisă la română pune, de obicei, cele mai multe probleme elevilor care dau bacalaureatul, așa cum arată statisticile din ani trecuți, potrivit cărora cele mai multe note mai mici de 5 sunt la această materie și la matematică.
În ultimii 5 ani, romanul a fost cel mai des subiect întâlnit la punctul al treilea, fie că a fost vorba despre viziunea despre lume, fie de evoluția unui personaj. Astfel, în 2009, romanul a picat la subiectul al treilea și în prima,dar și în a doua sesiune, dar și în 2012, în a doua sesiune. Poezia, unul dintre subiectele de care se tem cel mai mult elevii de clasa a XII-a care susțin examenul de bacalaureat, a picat în prima sesiunea din 2012 (Mihai Eminescu), dar și în prima sesiune din 2013 (Tudor Arghezi, Ion Barbu sau Lucian Blaga – profil real, simbolismul – profil uman). Opera dramatică a constituit subiect în prima sesiune din 2011 și în sesiunea a doua din 2013. Nuvela a picat de doua ori în ultimii 5 ani la subiecte Bacalaureat Română, în a doua sesiune din 2010 și 2011. Basmul nu a picat decât o dată în ultimii 5 ani, în prima sesiune din 2010.
UPDATE 8: Aici găsiți baremele la profilurile UMAN și REAL.
UPDATE 7: Gândul a publicat rezolvarea subiectelor pe care elevii l-au primit astăzi la română AICI
UPDATE 6: Premierul Victor Ponta a fost întrebat, luni, la Orăștie, dacă ministrul Educației, Remus Pricopie, va face obiectul discuțiilor din CExN al PSD privind o eventuală remaniere, el arătând că se va pronunța la final, respectiv după ce se vor finaliza testele naționale și bacalaureatul.
Solicitat să comenteze informațiile apărute pe surse privind remanierea lui Pricopie, care ar urma să fie discutată în CExN al PSD, la Orăștie, Ponta a răspuns: „Pe surse sunt tot felul de lucruri. Pe mine mă interesează cum se termină testele naționale și bacalaureatul”.
„Unele lucruri au fost bune, altele mai puțin bune. Nu vreau să mă pronunț eu decât la final. Deocamdată, însă, responsabilitatea domnului Pricopie – asta am și vorbit cu el și zilele trecute și vorbesc și zilele acestea – este ca aceste proceduri esențiale pentru sistemul de educație preuniversitară să se desfășoare cât mai bine”, a adăugat Ponta.
Bacalaureat 2014 – Subiecte și Barem Română, pe Edu.ro UPDATE 5: Peste 4.800 de elevi din județul Bihor au început, luni, probele scrise ale bacalaureatului, cu aproape 25 la sută mai puțini față de anul trecut, când au susținut examenul 6.230 candidați, transmite corespondentul Mediafax.
Potrivit inspectorului școlar general interimar Nicolae Avram, în Bihor sunt înscriși la acest examen 4.847 de elevi, dar numărul tinerilor care vor și participa la concurs va fi cunoscut luni după-amiază.
UPDATE 4: Elevii de la uman au primit un text la prima vedere din Donna Alba de Gib Mihăescu pe baza căruia trebuiau să răspundă la nouă cerințe care vizau cunoștințe de vocabular, teorie literară, precum și capacitatea de a înțelegere și interpretare a unui text literar. La subiectul al doilea au avut de scris un text argumentativ despre activitatea de îndrumare a lecturii, iar la subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la uman aveau de redactat un eseu de 2-3 pagini despre tema și viziunea despre lume dintr-un text poetic studiat de Ion Barbu, Tudor Arghezi sau Nichita Stănescu.
Sursa: http://www.hotnews.ro/
Sursa: http://www.hotnews.ro/
Bacalaureat 2014 – Subiecte și Barem Română, pe Edu.ro UPDATE 3: Elevii de la profilul real au primit un text la prima vedere din opera literară Omul din vis de Cezar Petrescu, pe baza căruia au avut de dat antonime pentru două cuvinte, de explicat rolul unei cratime, de indicat două motive literare și perspectiva narativă, de explicat rolul verbelor la imperfect și de demostrat prin două argumente că textul aparține genului epic, precum și comentat o secvență.
La subiectul al doilea, aceștia au avut de redactat un eseu în care să-și exprime părerea despre rolul campaniilor de promovare a unui stil de viață sănătos.
La subiectul al treilea, elevii de clasa a XII-a de la profilul real trebuie să scrie un eseu despre tema și viziunea despre lume într-un text poetic studiat de Mihai Eminescu.
UPDATE 2: Inspectorul școlar general adjunct din Arad Mihai Spânu, reținut după ce ar fi luat mită la bacalaureat, a fost eliberat din funcție, a declarat luni, pentru Mediafax, ministrul Educației, Remus Pricopie.
„Inspectorul școlar general adjunct din Arad, Mihai Spânu, a fost eliberat din funcție, o decizie în acest sens fiind în competența Ministerului Educației”, a spus Remus Pricopie.
Ministrul Educației a precizat că în cazul celuilalt inspectorul școlar și a profesoarei suspectați că ar fi primit mită de la elevi pentru a-i ajuta să promoveze bacalaureatul, o eventuală decizie administrativă poate fi luată de Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar Județean Arad.
Bacalaureat 2014 – Subiecte și Barem Română UPDATE 1: Inspectorul școlar general adjunct din Arad Mihai Spânu a fost reținut în urma audierilor de duminică noapte, fiind suspectat de trafic de influență, iar un alt inspector școlar și profesoara care ar fi primit bani pentru a ajuta candidați să promoveze bacalaureatul vor fi cercetați în libertate.
Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, Mihai Spânu, adjunctul șefului Inspectoratului Școlar Județean Arad, inspectorul școlar Simona Crîsnic și profesoara Lavinia Biț ar fi primit de la elevi între 300 și 500 de euro pentru a-i promova bacalaureatul.
Sursele citate mai spun că în urma perchezițiilor din locuințele acestora au fost ridicați aproximativ zece mii de euro și liste cu nume ale unor absolvenți de liceu care ar fi plătit ca să promoveze examenul.
Șeful Inspectoratului Școlar Județean Arad, Claudius Mladim, a declarat, luni dimineață, că cei doi inspectori școlari și profesoara ridicați de procurori pentru fapte de corupție nu erau implicați în desfășurarea bacalaureatului, profesoara fiind însă candidată pentru comisia de examinare.
Bacalaureat 2014 – Subiecte și Barem Română. Ce urmează
Examenul de bacalaureat continuă pe 2 iulie cu proba obligatorie a profilului (proba E)c), matematică sau istorie, iar pe 4 iulie cu proba la alegere a profilului și specializării (proba E)d).
Afișarea rezultatelor la examene se va face în data de 7 iulie, până în ora 12.00, și, în aceeași zi, vor putea fi depuse contestații, între orele 12:00 – 16:00, care urmează a fi soluționate în perioada 8 – 10 iulie. Rezultatele finale se vor face publice în data de 11 iulie.
Ministerul Educației Naționale va publica, în fiecare zi de examen, începând cu ora 15.00, subiectele și baremele de evaluare pentru proba de Limba și literatura română – E)a) din cadrul Bacalaureatului 2014.
Ministerul Educației a publicat pe Edu.ro modele de subiecte pentru fiecare profil în parte.
Bacalaureat 2014 – Subiecte și Barem Română. Organizarea examenului
Bacalaureat 2014 se desfășoară în 527 de centre de examinare. Poliția Română a anunțat că peste 3.100 de polițiști vor acționa, suplimentar față de dispozitivul curent, pentru asigurarea unui examen corect, în liniște.
Absolvenții de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiții: au susținut probele de evaluare a competențelor; au susținut toate probele scrise și au obținut cel puțin nota 5 la fiecare dintre acestea și au obținut cel puțin media 6 la probele scrise.
Anul trecut, la sesiunea iunie – iulie a bacalaureatului, promovabilitatea a fost de 55,4%, potrivit rezultatelor finale, înaintea contestațiilor. Potrivit acelorași rezultate, au promovat bacalaureatul 62 la sută dintre absolvenții de clasa a XII-a din promoția 2012 – 2013 și 30,6 la sută din absolvenții promoțiilor anterioare.
După soluționarea contestațiilor, promovabilitatea la nivel național a crescut cu un procent, la 56,4%, 63,1 la sută dintre absolvenții promoției 2012 – 2013 și 31,7 la sută dintre absolvenții promoțiilor anterioare promovând examenul.
Subiecte Bacalaureat 2014 Română profilul REAL – model:
Subiecte Bacalaureat 2014 Română profilul Uman – model:
6 din 10 elevi au obținut calificativul „experimentat” în limba română
Rezultatele obținute de elevi la proba orală de limba română. Acestea arată că 6 din 10 elevi care au participat la proba orală de evaluare a competențelor de comunicare în limba română au obținut calificativul experimentat. De asemenea, 28.238 de elevi (21,53%) au primit calificativul avansat, iar 12.016 (9,16%), calificativul mediu.
Subiecte Bacalaureat 2014 Română. Cum vor fi subiectele
La Bacalaureat 2014, elevii primesc subiecte diferite în funcție de profilul urmat la liceu. Ministerul a anunțat această măsură încă de la începutul anului școlar 2012-2013. Astfel, absolvenții de clasa a XII-a care au urmat cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examenul de Bac 2014 subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocațională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcție de profil este prevăzută în metodologia de examen.
Subiectele pentru probele scrise de examen se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare și se stabilesc ținându-se seama de următoarele criterii:
a) să fie în concordanță cu programele școlare și cu programele de bacalaureat, aprobate și publicate de Ministerul Educației;
b) să fie proiectate astfel încât tratarea lor să valorifice capacitatea candidaților de analiză, de sinteză, de generalizare și abstractizare din partea candidaților;
c) să asigure o cuprindere echilibrată a materiei studiate, să aibă grad de complexitate corespunzator conținutului programelor de Bac, pentru a fi tratate în timpul stabilit, să solicite demonstrarea compețentelor prevăzute în aceste programe;
d) să permită tratarea lor în timpul acordat candidaților pentru rezolvare la probele scrise: 3 ore;
Baremele de evaluare și de notare la Bacalaureat 2014 se elaborează de către Centrul Național de Evaluare și Examinare astfel încât să se asigure unitatea de evaluare la nivel național.
Examenul de Bacalaureat 2014 de luni începe la ora 9:00 și se va termina la ora 12:00. Elevii vor intra în săli în jurul orei 8:30, astfel încât să fie prezenți când sunt date desigilate subiectele.
Procedura prevede că la accesul candidaților în centrul de examen un cadru didactic și un membru al personalului de pază să solicite la intrarea fiecărui candidat prezentarea actului de identitate și să verifice dacă fotografiile corespund. Apoi, candidații sunt îndrumați spre zona din centrul de examen unde se găsesc sălile de examen.
În cazul în care, elevii au asupra lor materiale/obiecte nepermise în sala de examen sunt îndrumați spre sala de depozitare a acestora. Candidatul care are asupra sa materiale nepermise în sala de examen (telefoane mobile, culegeri, manuale, notițe, însemnari etc., precum si orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, poșeta/geanta etc.) va primi o pungă/plic în care să le introducă, împreună cu o declarație tip în care se menționează numele și prenumele și obiectele personale care vor fi depozitate și va fi îndrumat de către un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale. Elevii nu au voie să staționeze pe holuri mai mult de 5-7 minute. La intrare în sală, elevii sunt puși să citească extrasele din Metodologie afișate pe ușa sălii de examen.
După ce au trecut de punctul de legitimare și de cel de depozitare a obiectelor personale (nepermise în sala de examen), candidații se deplasează spre sala de examen, unde sunt repartizați conform tabelelor.
Potrivit metodologiei de examen, pentru elaborarea lucrării, candidații au voie să folosească numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru scheme și desene pot folosi numai creion negru.
În timpul examenelor, candidații nu pot intra în săli cu manuale, dicționare, notițe, însemnări și alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, și nici cu telefoane mobile. Cei care vor fi prinși copiind vor fi eliminați din examen.
Subiecte Bacalaureat 2014 Română. Ce s-a întâmplat în anii trecuți
În 2013, după prima sesiune de examen, 55,4% dintre absolvenții de clasa a XII-a l-au promovat. Potrivit datelor EDU.RO, rata de promovare din 2013 a fost mult mai mare comparativ cu 2012 și 2011. În 2011, înainte de prima sesiune au trecut 45,7% dintre absolvenți, iar în 2012 – 44,4%.
Situația de la Bacalaureat din perioada 2004 – 2012:
Bacalaureat 2014. Sesiunea iunie-iulie 2014 – calendar probe scrise:
30 iunie Limba și literatura română – proba E)a) – probă scrisă
1 iulie Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
2 iulie Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
4 iulie Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
7 iulie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00)
7 iulie Depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
8 – 10 iulie Rezolvarea contestațiilor
11 iulie Afișarea rezultatelor finale
Elevii care nu iau bacalaureatul din prima sesiunea au la dispoziție o nouă sesiune, în luna septembrie.
Bacalaureat 2014. Sesiunea august-septembrie 2014:
14 – 18 iulie Înscrierea candidaților la a doua sesiune de examen
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
18 – 19 august Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
19 – 20 august Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
21 – 22 august Evaluarea competențelor digitale – proba D
25 august Limba și literatura română – proba E)a) – proba scrisă
26 august Limba și literatura maternă – proba E)b) – probă scrisă
27 august Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – probă scrisă
29 august Proba la alegere a profilului și specializării – proba E)d) – probă scrisă
1 septembrie Afișarea rezultatelor (până la ora 12:00) și depunerea contestațiilor (orele 12:00 – 16:00)
2 – 3 septembrie Rezolvarea contestațiilor
4 septembrie Afișarea rezultatelor finale
Gândul vă oferă în timp real toate informațiile despre subiecte Bacalaureat 2014 Română și Barem Bacalaureat 2014 Română.