CEAI DE MUȘEȚEL. Ce se întâmplă dacă bei pentru o perioadă îndelungată ceai de mușețel
CEAI DE MUȘEȚEL. Oamenii de știință au discutat cu mai mulți locuitori din Atena despre stilul lor de viață și obiceiurile lor alimentare și au descoperit că persoanele care beau mai mult ceai de mușețel pentru o perioadă mai îndelungată prezentau un risc mai scăzut de a dezvolta tumori benigne sau maligne la nivelul tiroidei.
Deși acest studiu nu demonstrează faptul că acest tip de ceai previne cancerul, rezultatele analizei se adaugă unui număr tot mai mare de cercetări științifice anterioare care au subliniat beneficiile medicale ale dietei mediteraneene, care include pe lângă carnea de pește, legume proaspete și grăsimi sănătoase, o mare cantitate de ceai, a precizat Athena Linos, cercetătoare la Institutul de medicină preventivă Prolepsis din Grecia, coautoare a studiului.
Multe persoane care trăiesc în Grecia au adoptat dieta mediteraneană. La fiecare 100.000 de persoane din această țară, aproximativ 1,6 sunt diagnosticate cu cancer de tiroidă în fiecare an. Prin comparație, acest raport este de 13,2 la 100.000 și de 5,2 la 100.000 în Statele Unite, respectiv Uniunea Europeană. „Acest fapt sugerează că ar putea fi ceva din dieta grecilor – precum ceaiul – care contribuie la această diferență”, au spus autorii studiului.
CEAI DE MUȘEȚEL. Cercetătorii greci au analizat ratele de apariție a cancerului și obiceiurile alimentare pentru un grup de 113 pacienți internați în două spitale din Atena, diagnosticați cu cancer de tiroidă, între anii 1990 și 1993. Ei au comparat datele acestora cu cele obținute de la 178 de persoane care nu aveau cancer de tiroidă, fiind fie sănătoși, fie diagnosticați cu alte boli, și cu datele recoltate de la 286 de persoane cu noduli tiroidieni benigni.
Participanții au oferit informații despre istoricul lor familial, dietele și obiceiurile lor alimentare, inclusiv despre consumul de alcool, cafea și ceai.
După ce au eliminat alți factori de risc precum vârsta, sexul și indicele de masă corporală, oamenii de știință au descoperit că pe măsură ce consumul zilnic de ceai de tei crește, riscul de a dezvolta orice tip de noduli tiroidieni a scăzut considerabil.
Persoanele care beau ceai de mușețel de două până la șase ori pe săptămână prezentau un risc cu 70% mai mic de cancer tiroidian. După 30 de ani de consum regulat de ceai de mușețel, acest risc scade cu aproximativ 80%.
Cercetătorii au analizat și legătura dintre riscul de cancer tiroidian și alte două tipuri de ceai, foarte populare în Grecia – ceaiul de salvie și ceaiul dintr-un amestec de plante, cunoscut sub numele de „ceai de munte”. Ei au descoperit că și aceste tipuri de ceaiuri contribuie la o scădere a riscului de cancer tiroidian, însă legătura statistică nu a fost la fel de consistentă ca în cazul ceaiului de mușețel.
Studiul a fost publicat în European Journal of Public Health.