Prima pagină » Mini » CORNELIU VADIM TUDOR A MURIT

CORNELIU VADIM TUDOR A MURIT

CORNELIU VADIM TUDOR A MURIT
Fostul președinte al PRM, Corneliu Vadim Tudor, a murit. El avea 65 de ani și a ajuns în cursul dimineții de urgență la spital, acuzând probleme respiratorii. În cursul după amiezei starea sa de sănătate s-a deteriorat, politicianul încetând din viață în urma unui infarct.

Fostul președinte al PRM, Corneliu Vadim Tudor, a murit. El  avea 65 de ani și a ajuns în cursul dimineții de urgență la spital, acuzând probleme respiratorii. În cursul după amiezei starea sa de sănătate s-a deteriorat. A suferit un infarct și a fost supus unei intervenții chirurgicale. La câteva ore după intervenția chirurgicală, Corneliu Vadim Tudor a decedat.

Corneliu Vadim Tudor s-a născut în 28 noiembrie 1949, în București, era scriitor, politician și jurnalist. Este fondatorul Partidului România Mare, fost membru al Parlamentului European și fost senator. Era căsătorit și avea două fiice.

Personalitate controversată a vieții publice românești de după Revoluție, Corneliu Vadim Tudor nu era un personaj necunoscut înainte de 1989. Jurnalist la revista „Săptămâna” a lui Eugen Barbu, el s-a remarcat ca un „poet de casă” al cuplului Ceaușescu, ceea ce peste ani a făcut ca, în raportul pe baza căruia fostul președinte Traian Băsescu a condamnat comunismul, să fie trecut, alături de Adrian Păunescu, în categoria „barzilor oficiali” ai Elenei și ai lui Nicolae Ceaușescu.

După ce în iunie 1989, când, din cauza unor motive „politice, culturale și personale”, și-a depus carnetul PCR și legitimația de ziarist pe adresa lui Nicolae Ceaușescu, în primele luni ale lui 1990, mai exact în martie, înființează  „România Mare”, primul pas spre confiscarea culoarului naționalist în politica din România. În paginile publicației, sub protecția pamfletului, Corneliu Vadim Tudor, care semna sub pseudonimul Alcibiade, ataca virulent maghiarii din România, dar și orice altă persoană care nu era în aceeași linie cu el. Rețeta s-a dovedit a fi una de succes, un an mai târziu, în iunie 1991, înființând alături de Eugen Barbu, Partidul România Mare, pe care l-a reprezentat în Parlamentul României în mai multe legislaturi, din 1992 până în 2008.

Vadim Tudor și-a încercat norocul de cinci ori la președinție, reclamând de fiecare dată fraude masive la vot. Dacă în 1996 obținuse doar un 4,7%, patru anu mai târziu, pe fondul eșecului CDR, Corneliu Vadim Tudor reușește să ajungă în turul al doilea al prezidențialelor, împotriva lui Ion Iliescu. Situația duce la un gest fără precedent al contestarilor acestuia din urmă, care în fața valului naționalist al lui C.V.Tudor îndeamnă alegătorii să voteze cu Ion Iliescu.

Steaua sa începe însă să apună. PRM nu mai intră în parlament în 2008, însă reușește să treacă cde 5% la europarlamentarele din 2009, asigurându-i lui Vadim Tudor un loc în Parlamentul European, după încheierea unei înțelegeri cu Gigi Becali.

Vadim Tudor rămâne aproape singur, fiind părsit pe rând de apropiații săi politici. La cuțite, cu Gheorghe Funar, la 15 iunie 2013, reprezentanții din 24 de organizații județene ale PRM au decis revocarea lui Vadim Tudor de la conducerea partidului. Locul său a fost luat de Funar, însă doar formal, Tribunalul București hotărând să fie repus în funcția de președinte.

De-a lungul timpului, a fost acuzat de promovarea unui discurs antisemit, cu accente rasiste, s-a opus Legii lustrației, înființării CNSAS și Legii Ticu, precum și condamnării comunismului în Parlamentul României, fiind singurul care a făcut opoziție cu ocazia prezentării raportului comisiei prezidențiale, în decembrie 2006.

Lucian Bolcaș: Sunt profund tulburat de vestea morții lui C.V. Tudor, pierd o parte din viața mea

Fostul vicepreședinte PRM Lucian Bolcaș a declarat luni, pentru MEDIAFAX, că este „profund tulburat” de vestea morții lui Corneliu Vadim Tudor, simțind că a pierdut „o parte din viața sa”, având în vedere multele amintiri care îi leagă pe cei doi, în ciuda disputelor avute în trecut.

„Am aflat cu tristețe de această veste. Sunt profund tulburat de această știre. Corneliu Vadim Tudor a fost un om care a făcut parte din viața mea, e ca și cum pierd o parte din viața mea”, a spus Bolcaș, adăugând că simte tristețe pentru pierderea unui om alături de care a stat foarte mulți ani.

„A fost o personalitate complexă și de el mă leagă multe amintiri, dar acum este o problemă a trecutului”, a adăugat Lucian Bolcaș.

Întrebat dacă știa de problemele acestuia de sănătate, Bolcaș a spus că nu a mai discutat cu C. V. Tudor de aproximativ 5 ani, din perioada în care a fost exclus din PRM. „De mortibus nihil nisi bene (de morți numai de bine – n.r.)”, a adăugat fostul senator PRM.

 

 

Adrian Popa este Editor of the Day la Gandul.ro. Are 17 ani de experiență în presa centrală și a debutat ca jurnalist specializat pe economie/piețe financiare. Înainte de a ajunge la Grupul de ... vezi toate articolele