În plină criză a coronavirusului, ies la iveală afaceri cu încrengături dubioase, cum ar fi cazul lui Miron Victor Panaitescu, omul din spatele lui Dan Condrea, răposatul patron al Hexi Pharma, implicat în scandalul dezinfectanților „îndoiți” cu apă. Trimis în judecată în 2018, pentru complicitate la spălare de bani, Panaitescu își vede de treabă și are afaceri în continuare.
În data de 3 decembrie 2018, DNA anunța trimiterea în judecată a Hexi Pharma Co SRL, „“pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată”, cât și a lui Miron Victor panaitescu, “administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la spălarea banilor”, scrie newsweek.ro.
“În perioada iulie 2013 – decembrie 2015, inculpatul Panaitescu Miron Victor l-a ajutat pe administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. (în prezent decedat) să disimuleze originea ilicită a sumelor de 2.275.672,19 euro și 9.875.717,45 lei, obținute de acesta din urmă ca urmare a săvârșirii infracțiunii de delapidare. În acest sens, între societățile administrate de inculpatul Panaitescu Miron Victor și două firme din Cipru controlate de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L, au fost încheiate mai multe contracte fictive de prestări servicii. Ulterior, o parte din aceste sume de bani au fost retrase direct de la ATM-uri, iar restul au fost transferate în conturile unor societăți de unde au fost la fel retrase în numerar, de administratorul S.C. Hexi Pharma CO S.R.L.
Agenția Națională de Administrare Fiscală a declarat că se constituie parte civilă în procesul penal cu suma de 9.553.392 lei, reprezentând prejudicial cauzat bugetului de stat în maniera de mai sus”, anunțau procurorii.
O firmă din Argeș s-a mutat acasă la Panaitescu, în ianuarie 2019, la o lună de la trimiterea în judecată a acestuia.
Cu doar un angajat, firma a migrat spre domeniul „comerț cu ridicata al produselor farmaceutice”, având un profit de 400.000 lei la venituri de puțin peste un milion de lei.
Pe 17 iulie 2019, Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” din Focșani elabora documentația unui anunț de licitație pentru un acord cadru de furnizare de aparatură medicală iar anunțul era publicat pe platforma de licitații publice pe 20 iulie. Între cele două date, pe 18 iulie 2019, firma din Argeș decidea schimbarea sediului în București, la domiciliul lui Miron Victor Panaitescu.
Pe 15 ianuarie 2020, Spitalul Județean de Urgență “Sf. Pantelimon” din Focșani publica anunțul de atribuire a acordului-cadru. Conform anunțului, valoarea totală a achiziției (fără TVA) a fost de 15,3 milioane de lei și împărțită în loturi. Conform anunțului de atribuire a contractelor, firma a câștigat un contract de 320.400 lei (pentru “echipamente medicale recuperare”), altul de 1,3 milioane de lei (tot pentru “echipamente medicale recuperare”) și un al treilea de 770.832 lei (de asemenea pentru “echipamente medicale recuperare”). 2,4 milioane de lei în total.
Guvernul va rechiziționa fabrica de biocide Hexi Pharma, închisă după tragedia de la Colectiv, când s-a descoperit că firma livrase spitalelor românești dezinfectanți diluați. Anunțul a fost făcut în 17 martie 2010, în contextul crizei Covid-19.
Surse guvernamentale au declarat pentru Europa FM că vor fi rechiziționate liniile de producție și posibil anumite cantități de clor.