Prima pagină » Mini » Dan Diaconescu a întrerupt un program de desene animate pentru a reintra cu OTV-ul în direct

Dan Diaconescu a întrerupt un program de desene animate pentru a reintra cu OTV-ul în direct

Dan Diaconescu a întrerupt un program de desene animate pentru a reintra cu OTV-ul în direct

Televiziunea OTV a început să emită oficial, în noaptea de vineri spre sâmbătă, în România, pe frecvența de satelit a postului DD TV, însă inserarea OTV pe DD TV este ilegală, după cum a declarat, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

CNA a retras, pe 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite.

Din 22 ianuarie, Dan Diaconescu, cel care deținea OTV, a încercat de mai multe ori să reia emisia postului, însă fără succes, până în noaptea de vineri spre sâmbătă, când OTV a început să emită din nou pe satelit, pe frecvența televiziunii DD TV (Direct Digital TV), care este controlată tot de Diaconescu.

Loto, Loto 6/49. Numerele extrase pe 20 octombrie

Retransmisia OTV pe licența DD TV este însă ilegală, a declarat, sâmbătă dimineață, pentru MEDIAFAX, Laura Georgescu, președintele CNA.

Potrivit Laurei Georgescu, DD TV are voie să difuzeze în grila sa filme, într-un procent de 67,5%, și programe preluate de la televiziunea de muzică populară Inedit TV (32,5%).

Laura Georgescu a mai spus că CNA nu a aprobat modificarea grilei de emisie a DD TV, astfel încât DD TV să poată să retransmită programe în direct ale OTV.

„Aseară, când pe DD TV a intrat semnalul OTV, a fost făcută o ilegalitate. Ca atare, în cursul zilei de sâmbătă vom demara un control, vom ridica înregistrările martor de la DD TV și, în ședința de marți a Consiliului, vom hotărî ce sancțiune aplicăm”, a mai spus Laura Georgescu.

Televiziunea DD TV – care difuza în mod curent în special programe de desene animate – a început să transmită vineri, în jurul orei 23.00, o emisiune în direct cu Dan Diaconescu, pe ecran fiind postată pe lângă sigla DDTV și sigla OTV, după cum au declarat, pentru MEDIAFAX, surse din industria media.

Informația a fost confirmată, pentru MEDIAFAX, de Rareș Gărduș, administratorul firmei Digital Sky SRL, care ridică semnalul televiziunii DD TV la satelitul Eutelsat 16 grade Est.

Însă Rareș Gărduș spune că a constatat și el cu „stupoare” că vineri, în jurul orei 23.00, DD TV a început să retransmită programul OTV.

Rareș Gărduș a mai spus că el a semnat în luna martie un contract cu firma Telecroma Media SRL, care deține licența audiovizuală a DD TV, pentru ridicarea la satelit a semnalului acestei televiziuni. Potrivit lui Gărduș, contractul a fost semnat pe o perioadă de un an.

„Eu am contract cu Direct Digital TV. Și eu am constatat cu stupoare aseară ce fac ei. Semnalul vine din bulevardul Preciziei din București. DD TV, care a emis până ieri desene animate, are sediul în Preciziei”, a spus Rareș Gărduș.

Gărduș a mai spus că, din punct de vedere legal, compania sa Digital Sky nu poate să intervină și să nu mai retransmită DD TV. „Aștept să văd ce se va întâmpla, pentru că modificarea de grilă a unei televiziuni se face cu aprobarea CNA. Probabil CNA va lua măsuri, nu știu ce măsuri (…) Eu am primit aprobare de la ANCOM și am ridicat semnalul DD TV la satelit. Semnalul a mers bine merci până aseară, pe la 23.00, când DDTV a luat decizia de a retransmite un alt program. Nu știu de unde retransmite. Am văzut că scrie pe ecran că este retransmis din Italia și l-am văzut pe Dan Diaconescu la o măsuță. Dar eu nu pot să afectez acel program, pentru că îmi încalc licența de la ANCOM, trebuie să îl duc (semnalul la satelit, n.r.) așa cum e”, a spus Rareș Gărduș.

Întrebat ce alte televiziuni ridică la satelit compania pe care o deține, Rareș Gărduș a ezitat să precizeze, spunând: „În avizul primit de la ANCOM sunt mai multe posturi. Nu aș vrea să le spun pentru că le asociez în mod nemeritat cu DD TV (…) Fiecare e cu licența ei, managementul ei. De exemplu, eu sunt administrator și la Etno TV și la Taraf TV, dar nu are nicio legătură de niciun fel cu DD TV. Am constatat odată cu restul telespectatorilor din România că s-a întâmplat chestia asta”. Etno TV și Taraf TV sunt două televiziuni deținute de familia Prigoană.

Întrebat în câte case din România poate fi recepționat în prezent OTV, Rareș Gărduș a spus: „Pe rețelele de cablu pe care DD TV era retransmis. Dar DD TV era pe niște rețele mici din țară, nu pe RCS și pe UPC”.

Pe de altă parte, OTV poate fi recepționat de persoanele care dețin o antenă de satelit și o poziționează după coordonatele DD TV. Surse din industria media au declarat pentru MEDIAFAX că sunt câteva mii de persoane care dețin astfel de antene individuale.

În ultima săptămână, Dan Diaconescu a declarat de mai multe ori că va relua emisia OTV și că va emite dintr-o biserică de la Vatican. Însă, Arhiepiscopia Romano-Catolică București a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă că „OTV nu emite de la Vatican, iar Diaconescu nu are rezidență în Statul Cetății Vaticanului”, precizând că „afirmațiile lui Dan Diaconescu sunt absolut false și nefondate”.

Pe de altă parte, pe 16 octombrie, Dan Diaconescu a anunțat că a început să emită în Italia pe frecvența televiziunii Romit TV, dar și pe internet. Însă, Romit TV emite în Italia pe o licență digitală terestră și nu deține o licență de satelit proprie, după cum nici OTV nu deține vreo licență audiovizuală în Italia.

CNA a retras, în ședința din 22 ianuarie 2013, cu unanimitate de voturi, licența audiovizuală a televiziunii OTV, fapt care presupune că postul controlat de Dan Diaconescu nu mai poate emite. Licența OTV a fost retrasă la propunerea Laurei Georgescu, președintele CNA, cu unanimitate de voturi.

Licența OTV – un post aflat în lista televiziunilor „must carry”, pe care cabliștii îl retransmiteau în mod obligatoriu la momentul respectiv – a fost retrasă din cauză că societatea Ocram Televiziune SRL, care deținea licența televiziunii, nu a făcut dovada plății unor amenzi aplicate de Consiliu pentru încălcări ale legislației audiovizualului, în anii 2009, 2010, 2011 și 2012. Potrivit articolului 57, alineatul 1, litera d din Legea audiovizualului, „Licența audiovizuală analogică se retrage de Consiliu în următoarele situații: titularul nu depune la Consiliu, în termen de 6 luni de la data aplicării unei amenzi, dovada achitării acesteia”.

OTV a primit amenzi în cuantum de 1,17 milioane de lei de la Consiliul Național al Audiovizualului, începând din anul 2009 și până pe 28 martie 2012, când televiziunea lui Dan Diaconescu a intrat în insolvență, și nu a făcut la CNA dovada achitării lor. Amenzile aplicate la CNA merg la bugetul de stat.

Avocații firmei de avocatură Fenechiu-Savu și Asociații, care reprezintă societatea Ocram Televiziune SRL, au depus, pe 23 ianuarie 2013, la Curtea de Apel București o cerere de anulare a deciziei Consiliului Național al Audiovizualului din 22 ianuarie 2013 privind retragerea licenței de emisie a OTV.

Curtea de Apel București a respins, pe 3 aprilie 2013, cererea de anulare a hotărârii CNA privind retragerea licenței de emisie a OTV, decizia putând să fie contestată la instanța supremă. Instanța a stabilit că cererea lui Dan Diaconescu de anulare a deciziei CNA din 22 ianuarie în urma căreia postului OTV i-a fost retrasă licența de emisie este neîntemeiată.

Pe de altă parte, Dan Diaconescu controlează televiziunea Direct Digital TV (DD TV). Licența audiovizuală a televiziunii DD TV este deținută de societatea Telecroma Media SRL, ai cărei asociați sunt: Ion Florin Floștoiu (asociat principal – 61,65%), Iulius Mario Diaconescu (33,35%) și Al Attar Khaldoun (5%). Durata de valabilitate a licenței audiovizuale a DD TV va expira pe 24 februarie 2014, potrivit site-ului CNA.

Reprezentanții DD TV nu au putut fi contactați până la ora difuzării acestei știri.