De ce m-am înscris la ASE? Ioana și Cosmin și-au ales facultatea după ce au analizat puțin situația din familiile lor și au tras o concluzie simplă
This browser does not support the video element.
Drumul spre viitoarea carieră se stabilește în funcție de profilul liceului urmat, de aptitudini, dar mai ales de ce se întâmplă în familie. Felul în care Ioana și Cosmin au luat decizia de a se înscrie la ASE, mai ales că au note mari la bacalaureat și au șanse foarte mari de a fi admiși, vorbește despre influența pe care o are încă familia asupra viitorului drum profesional al unui absolvent de liceu.
Cosmin Dumitrescu a venit împreună cu tatăl lui să se înscrie la Facultatea de Contabilitate. „Noi ne-am sfătuit cu membrii familiei. Este vorba despre un unchi și o mătușă de-a mea, amândoi economiști, care sunt modelele noastre de viață”, spune tatăl lui Cosmin.
Candidatul spune că media de peste 9 de bacalaureat îi permite să se înscrie și la alte universități cum ar fi Politehnica din București sau Universitatea din București. „Mă pricep și la matematică, și la informatică în mare parte, și probabil că de asta o să fie și mai ușor”, a spus Cosmin.
Tot la ASE vrea să fie studentă și Ioana Costariu din Focșani, care s-a sfătuit cu fratele ei, deja student la ASE, despre universitatea pe care să o urmeze. Ioana s-a înscris la Facultatea Economie Agroalimentară și Mediu.
„Am urmat un liceu cu profil economic din Focșani și mi s-a părut interesant să urmez un domeniu de economie și mediu. Mi-aș dori să accesez fonduri europene, să le folosesc la țară, la bunicii mei pentru agricultură”, a spus Ioana.
Pe lângă consilierea primită de la fratele ei, Ioana a intrat în contact cu studenții de la ASE pe pagina acestora de Facebook. „I-am întrebat pe actualii studenți despre facultate și mi-au zis că totul este în ordine și e foarte bine că am ales facultatea asta”, spune Ioana, care a aplicat la mai multe facultăți de la ASE.
Academia de Studii Economice din București scoate la concurs 2.500 de locuri la buget. Admiterea se face pe bază de dosar și pe baza mediei de la bacalaureat, la care se adaugă un eseu motivațional.
La Universitatea din București, Facultatea de Matematică este una dintre instituțiile care organizează examen de admitere. Pentru a fi siguri că prind un loc la facultate, mulți dintre studenții care se înscriu aici au și alte opțiuni în privința universității. Fernando Săndoiu și Alexandra Balint au venit din Pucioasa, județul Dâmbovița, să se înscrie la universitățile din București. În timp ce Fernando s-a înscris la Facultatea de Matematică, Alexandra vrea să urmeze profilul de kinetoterapie. „Eu am considerat că Universitatea din București mi-ar da mai multe șanse să mă angajez pe viitor în acest domeniu. Dar îmi voi depune dosarul și la Brașov, și la ASE pentru informatică economică”, a spus Fernando.
Tot la Matematică s-a înscris și George Zaharia din București. Pentru că a luat 9.81 la examen și media 9.91 peste ani, George speră că va fi unul dintre studenții la Matematică. „Doresc să-mi fac o carieră în acest domeniu. Sunt pasionat de informatică, dar și de matematică în aceeași măsură”, a spus George. S-a gândit să plece și în străinătate, dar deocamdată crede că e mai bine să rămână în România. „Vreau să devin programator la o firmă românească”, a spus George.
În aceste zile, universitățile din România sunt concurate direct de cele din străinătate. Patru universități britanice- Universitatea Coventry, Universitatea Greenwich din Londra, Universitatea Northampton și Universitatea Anglia Ruskin- organizează admitere pe loc la București, în perioada 13-15 iulie. Universitățile vor acorda consultanță gratuit românilor care vor să urmeze cursurile la facultățile din Marea Britanie, iar aceștia vor afla pe loc dacă îndeplinesc toate criteriile de selecție.