DIETA DISOCIATĂ. Diabetul zaharat este una dintre cele mai grave boli cronice care pot apărea în urma unei DIETE DISOCIATE. „Excesul de proteine, glucide și lipsa potasiului sau a altor minerale care pot apărea în unele zile atunci când ținem o DIETA DISOCIATĂ induc organismului dezechilibre majore, care se pot solda cu apariția unor boli metabolice, diabetul zaharat fiind una dintre cele mai importante”, atenționează dr. Eduard Adamescu, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice. Alte efecte care pot apărea după terminarea unei DIETE DISOCIATE sunt revenirea la greutatea inițială sau chiar acumularea unor kilograme în plus – așa-numitul efect yo-yo – și celulita.
DIETA DISOCIATĂ. Regimul nu respectă normele nutriționale stabilite de experți
Nutriționiștii spun că există două tipuri de DIETE DISOCIATE – pe zile sau pe mese. „Primul fel de dietă presupune consumarea aceluiași tip de aliment timp de una sau mai multe zile. Astfel, în perioada consumării unui singur tip de aliment, organismul va dezvolta un singur lanț metabolic, iar rezultatele vor fi vizibile într-un timp relativ scurt. Dezavantajul principal al acestei diete este că nu poate fi aplicată pe o perioadă îndelungată de timp și, mai ales, nu poate fi asimilată cu un stil de viață, deoarece nu furnizează organismului necesarul zilnic de diverși nutrienți. De asemenea, mai intervine și monotonia consumării unui singur tip de aliment cât e ziua de lungă. În plus, după încetarea dietei, există riscul iminent al unei creșteri ponderale”, atenționează lector univ. dr. Lygia Alexandrescu. Cel de-al doilea tip de dietă disociată constă în consumarea, la aceeași masă, a unui singur tip de aliment sau a mai multor feluri de mâncare a căror combinație este permisă.
Specialiștii susțin însă că DIETELE DISOCIATE sunt periculoase pentru organism, pentru că nu respectă normele de nutriție. „Există niște proporții stabilite științific de experți și care trebuie respectate. Cu acest regim, chiar dacă slăbim, riscăm să facem unele dezechilibre metabolice.
Mai mult, DIETA DISOCIATĂ ne va solicita și ficatul – principalul organ metabolic activ”, subliniază dr. Adamescu. De aceea, medicii spun că este bine să consumăm toate tipurile de nutrienți, având în vedere diversitatea și varietatea alimentelor. „Practic, la o masă se pot consuma carne, ouă, pește, brânză, cu legume proaspete, sub formă de salate sau preparate la abur. Fructele trebuie consumate doar proaspete, la mese separate”, ne sfătuiește dr. Alexandrescu.