Ecaterina vrea să devină medic și să plece cât mai departe de România. Are însă cel puțin o problemă
This browser does not support the video element.
Ecaterina Constantin este o tânără din județul Dâmbovița care își dorește foarte mult să devină medic și apoi să plece cât mai departe de România. Dacă nu va fi admisă, are o variantă de rezervă pentru facultatea pe care o va urma care vorbește despre un fenomen creat de faptul că la cele mai multe facultăți admiterea se face pe baza notelor de la examenul de bacalaureat. Practic, un absolvent de liceu poate ajunge într-o facultate despre care nu știe nimic doar pentru că a avut notă mare la bacalaureat. În cazul în care va pica la Medicină, Ecaterina nu a luat în calcul să urmeze facultatea de Chimie sau Biologie, având în vedere că cel mai probabil s-a pregătit la aceste materii pentru examenul de admitere. Alegerea ei este la polul opus și cel mai probabil nu o va ajuta foarte mult dacă și-a propus să plece cât mai departe de România.
Pe Ecaterina am întâlnit-o la Facultatea de Litere a Universității din București. A venit să vadă care sunt condițiile pentru înscriere pentru că este una dintre opțiunile ei. Fata spune că s-a înscris deja la Medicină. „În cazul în care nu intru la Medicină, dau la Litere”, a spus Ecaterina, care după ce termină facultatea ar vrea să plece cât mai departe de România. „Au fost opțiunile mele. După ce termin Medicina vreau să plec cât mai departe de aici”, spune Ecaterina.
Și pentru Alexandra, prietena Ecaterinei, Literele sunt a doua opțiune pentru facultate. Alexandra s-a înscris deja la Academia de Poliție. „Eu vreau să intru în sistem și să am un loc de muncă asigurat”, dezvăluie Alexandra motivul pentru care a ales Poliția. Dacă vor urma totuși la cursurile Facultății de Litere, Alexandra și Ecaterina vor să devină profesoare.
La Universitatea de Medicină Carol Davila din Capitală înscrierile au început de luni, la fel ca pentru multe dintre universități. Pentru mulți dintre cei care s-au înscris este singura opțiune. Mădălina Ionicu își dorește de mică să devină medic. „Ar fi primul medic din familie”, ne asigură tatăl ei, care a însoțit-o la înscriere. Mădălina este unul dintre cei mai buni elevi de la Colegiul Gheorghe Lazăr din Capitală. Spune că a fost opțiunea ei, nu s-a lăsat influențată nici de părinți, nici de profesori. „Important e să intru și o să mă hotărăsc atunci ce-mi place. Nu mai dau la altă facultate. Mă gândeam să dau și la Medicină Dentară, dar îmi place mai mult la Medicină Generală”, a spus Mădălina.
Enima este o altă candidată la Facultatea de Medicină. A venit din Ploiești pentru a se înscrie din prima zi la Medicină. Absolventa spune că a ales medicina pentru că îi place să ajute oamenii. Știa încă din clasa a X-a că va susține examen de admitere la Medicină. „Îmi place să văd cum oamenii au satisfacția că i-ai ajutat cu ceva. Aș vrea să fac Pediatria, dar probabil că mă voi schimba în șase ani de facultate”, a spus Enima.
Absolvenții de clasa a XII-a care au promovat examenul de bacalaureat se pot înscrie începând de luni, 13 iulie, la facultate. Majoritatea universităților din România organizează înscrierea pentru locurile de la buget și taxă. La Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București sunt disponibile 1.420 de locuri. În 2014 au fost 4,5 candidați pe un loc la Medicină Generală și 3,9 pe un loc la Facultatea de Medicină Dentară.