Eclipsa de Soare 2015. Cer înnorat în Capitală: ECLIPSA sau E-LIPSA?
ECLIPSA DE SOARE 2015. Eclipsa parțială de Soare de vineri a putut fi observată de români mai mult pe Internet decât în stradă sau în locurile special amenajate în București, din cauza norilor.
Cercetătorul Adrian Sonka de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București, a declarat că sediul instituției este închis pentru reabilitare, astfel încât cei interesați să observe eclipsa de Soare de vineri au fost invitați la Muzeul Palatul Voievodal Curtea Veche din București.
„Noi suntem la Palatul Voievodal Curtea Veche, lângă Hanul lui Manuc, unde există o terasă și vom fi acolo ca să vedem eclipsa. Avem tot ce ne trebuie ca să poată vedea eclipsa, suntem dotați cu de toate”, a spus Adrian Sonka.
El a precizat că publicul este invitat în acest spațiu vineri, între orele 10.30 și 13.05. Accesul se va face în baza unui bilet care costă aproximativ 5 lei.
Pe de altă parte, potrivit lui Adrian Sonka, în București mai sunt câteva evenimente pregătite pentru o mai bună observare a eclipsei de Soare de vineri.
Astfel, Astroclubul București așteaptă publicul să admire eclipsa, vineri, în fața mall-ului Băneasa, iar Asociația Astronomică Urania organizează un eveniment similar la mall-ul Promenada, potrivit lui Sonka.
Octav Ganea/Mediafax
Octav Ganea/Mediafax
Codrin Prisecaru/Mediafax
Cum arată pământul văzut din spațiu în timpul unei eclipse.
ECLIPSA DE SOARE 2015. Evenimentul, transmis în timp real pe internet
Pe de altă parte, de la Institutul Astronomic al Academiei Române, eclipsa va fi transmisă în timp real prin internet (în cazul în care condițiile meteorologice vor fi favorabile), pe site-ul www.astro.ro.
De asemenea, Agenția Spațială Română (ROSA) pregătește la rândul său un link unde cei interesați pot admira eclipsa.
Doctorul în astronomie Magda Stavinschi, cercetătoare la Institutul Astronomic al Academiei Române, a declarat, pentru Mediafax, că nu este foarte important locul de unde alegem să admirăm eclipsa de Soare de vineri, pentru că acest fenomen astronomic va putea fi văzut la fel de peste tot în România.
„Pentru că cerul este aproape la fel, adică gradul de poluare nu diminuează prea mult spectacolul, dar evident trebuie să fie senin. Dar durata relativ lungă a acestei eclipse parțiale va permite ca printr-o spărtură de nori să avem posibilitatea să o vedem în frumusețea ei”, a spus Magda Stavinschi.
Atât aceasta, cât și Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), au atras atenția asupra faptului că eclipsa poate fi observată cu sau fără instrumente astronomice, însă se poate privi spre Soare, în siguranță, doar folosind filtre specializate.
Oamenii nu trebuie să se uite prin instrumente astronomice fără protecție cu filtre, pentru că există pericolul de orbire. Cel mai bine ar fi ca, atunci când folosesc instrumente astronomice, oamenii să privească eclipsa prin proiecție, pe un ecran sau o foaie albă, potrivit recomandărilor făcute de Institutul Astronomic al Academiei Române.
Cu ochiul liber, se poate privi spre Soare, în siguranță, folosind un filtru de sudură verde. Cel mai recomandat fitru este de Mylar, care poate fi găsit la magazinele specializate. Prețul unor ochelari speciali este de aproximativ 20 de lei, iar cel al unei folii de protecție, de aproximativ 120 de lei, potrivit informațiilor disponibile pe site-urile care vând astfel de obiecte.
„Trebuie ca nu cumva oamenii să privească Soarele fără să aibă o protecție foarte clară. Există ochelari speciali pentru văzut eclipsele. În același timp, este acest fenomen, lumea, de câțiva ani încoace, își face așa-numitele selfie. S-ar putea ca unii să facă aceste poze uitându-se la Soare și e foarte puțin recomandat așa ceva în timpul eclipsei. Se distrug ochii. Adică oamenii ar avea tendința să se uite mai atent la Soare și pentru mai mult timp până își fixează poza și asta nu e bine. Trebuie multă atenție”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Marius-Ioan Piso, președintele Agenției Spațiale Române (ROSA).
La rândul său, doctorul în astronomie Magda Stavinschi spune că în special la eclipsele parțiale de Soare ochii trebuie să fie foarte bine protejați.
„Nu vă uitați cumva la Soare fără filtre. Cine a mai păstrat ochelarii de la eclipsa din ’99 sau niște filtre din Mylar sau cel mai bine un geam de sudor de la aparatele de sudură. Ochii trebuie protejați pentru că lumina este prea puternică de la Soare. Mulți mă întreabă de ce nu trebuie protejați ochii și cu alte ocazii? Păi niciodată nu stă omul cu ochii în Soare, decât în momentele acestea de spectacol mai deosebit”, a spus Magda Stavinschi.
Eclipsa de Soare de vineri va începe în jurul orei 10.40, va atinge punctul maxim în jurul orei 11.56 și se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore și 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 și 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.
Eclipsa de Soare 2015. Fenomentul, explicat de un astronom
Aflăm mai multe despre eclipsa de Soare de la finalul săptămânii dintr-un interviu Descoperă cu Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București și membru al Astroclubului București.
Descoperă: Cum se produce o eclipsă de Soare?
Adrian Șonka: Acest fenomen se datorează unei coincidențe „cosmice”. Luna este de aproximativ 400 de ori mai mică decât Soarele, dar în același timp de 400 de ori mai aproape decât acesta. Rezultatul este că cei doi aștri par la fel de mari pe cer, diametrele aparente ale acestora fiind relativ identice.
Eclipsa de Soare se produce atunci când Luna acoperă Soarele, moment când lumina celui din urmă nu mai ajunge pe Pământ. Un alt mod în care putem explica o eclipsă de Soare este că ne aflăm pentru un scurt timp în umbra Lunii.
Luna acoperă Soarele, dar nu o face mereu la fel, eclipsele fiind totale (când Luna acoperă complet Soarele), inelare (când Luna este puțin mai mică decât Soarele și încape complet în discul acestuia) sau parțiale (când Luna acoperă doar o parte din discul Soarelui). Acum vom avea de-a face cu o eclipsă totală, vizibilă ca parțială din țara noastră.
Citește continuarea articolului aici și vezi avertismentul lansat de astronomul Adrian Șonka.
ECLIPSA DE SOARE 2015. Evenimentul poate schimba dispoziția psihică
Stările psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odată cu eclipsa de Soare. Psihologul Hanibal Dumitrașcu spune că stările psihice ale persoanelor vulnerabile se pot acutiza odată cu eclipsa parțială de Soare, iar psihoterapeutul Cristian Andrei a spus că fenomenul astronomic are efecte secundare „asupra interpretării”.
Psihologul Hanibal Dumitrașcu și psihoterapeutul Cristian Andrei au vorbit despre efectele secundare asupra sănătății oamenilor care pot apărea odată cu eclipsa parțială de Soare de vineri.
„Dincolo de efectele de natură geofizică, care apar fără îndoială și duc la modificări ale homeostazei echilibrului, circulația sangvină, hipertensiune arterială și eventuale atacuri de panică, eu vă spun că, în cazul acesta, în care discutăm de o eclipsă parțială de Soare, problemele vor fi mult mai reduse”, a declarat Hanibal Dumitrașcu pentru MEDIAFAX.
„Forța sau puterea de reprezentare colectivă pe care o au oamenii în legătură cu un asemenea eveniment poate să genereze sau să determine stările de anxietate, tensiune, dar ele sunt produsul mai degrabă a modalității colective de reprezentare și al mitologiei generate de un asemenea eveniment cosmic mai mult decât efectul propriu-zis asupra organismului uman”, a precizat acesta.
El a spus că lucrurile sunt mai puternice, mult mai profunde atunci când există o eclipsă totală. „Când este parțială sunt și efectele parțiale, mult mai reduse decât în cazul unei eclipse totale. În cazul persoanelor care suferă de depresie, starea se acutizează, pentru că e vorba de o slăbiciune generală a stării psihice și a organismului persoanelor respective. Cu cât ești mai expus și ai vulnerabilități de genul acesta, se poate să fii mai afectat”, a completat Dumitrașcu.
În acest context, psihologul Hanibal Dumitrașcu a afirmat că, pentru a diminua aceste efecte ale eclipsei parțiale de Soare, oamenii ar trebui să creadă mai puțin în reprezentările acestea colective conform cărora „eclipsa aduce cu ea războaie, cutremure, calamități de tip natural”. „Este doar o poveste, o mitologie și nu are de cele mai multe ori legătură cu realitatea, poate doar cu coincidențele”, a concluzionat acesta.
Pe de altă parte, psihoterapeutul Cristian Andrei a declarat, pentru MEDIAFAX, că eclipsa parțială de Soare simbolizează foarte bine fenomenul obscurantismului în sânul comunității. „Există partea luminoasă a Soarelui și partea care este obturată și care pare întunecoasă și exact așa este și în societatea românească, există oameni luminați, care au cultură științifică și care nu sunt foarte impresionați de o eclipsă, și există oameni care nu sunt informați și care nu au cultură suficientă și încep să atribuie tot felul de puteri supranaturale acestui fenomen”, a spus doctorul Cristian Andrei.
El a spus că „în societatea românească sunt foarte mulți oameni care se plasează în partea aceasta întunecoasă a culturii și ar putea spune că atotputernicul Soare are probleme și că sursa vieții pe Pământ suferă, când, de fapt, Soarele nu pățește nimic”.
ECLIPSA DE SOARE 2015. Selfie-urile cu eclipsa de Soare, nerecomandate de specialiști; sfaturi pentru fotografii reușite
Selfie-urile cu eclipsa de Soare nu sunt recomandate de specialiști, pentru că ar putea cauza orbirea, dar fenomenul astronomic poate fi imortalizat cu aparate de fotografiat profesionale. Agenția de presă MEDIAFAX prezintă câteva sfaturi pentru realizarea unor imagini reușite:
Eclipsa parțială de Soare de vineri va începe în jurul orei 10.40, va avea maxima în jurul orei 11.56 și se va încheia la 13.05, cu o durată medie pentru România de două ore și 20 de minute. Acoperirea Soarelui de către Lună va varia în funcție de locul observației, fiind mai scăzută în sudul țării și mai ridicată în nord. Procentul de acoperire a Soarelui va fi situat între 40 și 55%, potrivit cifrelor furnizate de specialiștii Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București.
Pentru obținerea celor mai bune imagini, fotografii profesioniști atrag atenția că acestea pot fi realizate în perioada în care se atinge maxima eclipsei, mai exact ora 11.56 pentru București, când Soarele se va afla la altitudinea de 45°, magnitudinea eclipsei fiind de 0,53 (53%), iar obscurarea (suprafața eclipsată a Soarelui), de 0,43 (43%).
Utilizatorul de rând nu poate să realizeze fotografii reușite ale eclipsei cu aparatura pe care o are la dispoziție zi de zi, cum ar fi tableta și telefonul mobil, au declarat pentru MEDIAFAX fotografi profesioniști.
Aceștia au precizat că, pentru a surprinde o imagine cât mai bună a eclipsei, persoanele interesate trebuie să dețină aparatură profesională sau semi-profesională, cel mai important lucru fiind obiectivul, care ar trebui să aibă o focală cât mai mare, măcar 500 de milimetri, astfel încât ceea ce captează să ocupe cât mai mult spațiu din fotografia finală.
Pe de altă parte, în contextul în care este folosită o focală lungă, subiectul devine neclar și este recomandat să fie utilizat un stativ sau un trepied.
În timpul eclipsei, lumina este foarte puternică, iar oamenii pot avea probleme cu vederea dacă se uită prin obiectiv, de aceea este obligatorie folosirea unor filtre care să atenueze intensitatea razelor solare.
De asemenea, fotografii specialiști au precizat că nu trebuie să fie folosite filtre improvizate pentru fotografierea sau doar pentru observarea fenomenului astronomic de vineri. Astfel, aceștia spun că trebuie cumpărate filtre speciale precum cele de la Mylar.
În ceea ce privește persoanele care nu dețin aparatură profesională, ele pot realiza fotografii ale eclipsei folosindu-se de zoom-ul optic al aparatului. Pentru o imagine cât mai reușită, pasionații pot modifica ulterior imaginea cu ajutorul site-ului specializat www.pixlr.com.
De asemenea, astrofotograful Cătălin Păduraru a declarat pentru MEDIAFAX că, pentru a realiza fotografii ale eclipsei de Soare care va avea loc vineri, este nevoie de un dispozitiv care să mărească foarte mult zona respectivă.
„Soarele se află undeva foarte departe de noi și, prin urmare, apare foarte mic. Chiar dacă noi îl vedem la orizont mare, dacă nu avem niște obiective care să ne apropie foarte mult câmpul, să-l mărească foarte mult, o să ne apară foarte mic în fotografie, dacă facem cu telefonul sau cu un aparat foto normal. Prin urmare, ca să ne iasă cât de cât mare și să-l vedem frumos în toată splendoare lui ne trebuie teleobiective sau un telescop sau o lunetă, ca să putem să mărim foarte mult zona respectivă și să apară mare în fotografie. Dacă am face cu telefonul, ne-ar apărea un cerculeț mic, mic de tot, aprope că l-am ignora, nu știu dacă s-ar vedea cu adevărat ceva în fotografia respectivă, doar un punct alb. Cu un aparat foto normal s-ar putea să iasă o mică formă de eclipsă – Soarele când e eclipsat e ca semiluna”, a declarat Cătălin Păduraru.
Totodată, fotograful a precizat că, pentru că Soarele nu va fi acoperit total în România, oamenii nu se pot uita la el cu ochiul liber, fără un filtru special.
„Ceea ce este foarte important e că Soarele nu va fi acoperit total în România, va fi acoperit cam jumătate. Asta înseamnă că nu ne permite nouă să ne uităm la Soare pur și simplu fără un filtru. Nu e destul de acoperit Soarele cât să ne putem uita cu ochiul liber, chiar și când facem fotografii, astfel încât să fie totul în siguranță. Prin urmare, indiferent că facem fotografii sau ne uităm, trebuie să folosim niște filtre speciale solare prin care să putem vizualiza în siguranță, și cu ochiul și cu aparatul foto, ce se întâmplă”, a spus Cătălin Păduraru.
Filtrele sunt importante și pentru protejarea aparatului de fotografiat, întrucât lumina puternică a Soarelui ar putea topi anumite piese ale acestuia.
„Dacă mărești foarte mult și fără fitru, aparatul foto se poate strica prin interior. (…) O poză normală – și cu telefonul dacă o faci – nu e o problemă, dar, dacă pui printr-un telescop sau printr-un teleobiectiv – ceva care mărește -, există riscul să se strice aparatul foto. Pentru că magnificarea aia amplifică lumina foarte mult și puterea Soarelul și se face ca o lupă”, a mai spus fotograful, menționând că filtrele se pot cumpăra din magazinele speciale de astronomie din București și din țară și au prețuri începând de la 20 – 30 de lei.
În ceea ce privește fotografia de tip selfie, Cătălin Păduraru a spus că nu se poate face în timpul eclipsei de Soare, pentru că există o diferență de lumină foarte mare.
„E diferența prea mare de strălucire: ori faci Soarele clar ori te faci pe tine clar. Amândouă nu se poate”, a spus fotograful, precizând că un selfie ar fi fost posibil dacă eclipsa avea loc la răsărit sau la apus, când Soarele nu este foarte strălucitor.
Cătălin Păduraru a spus, în schimb, că se poate face un selfie cu Soarele prin proiecție.
„Să ia o foaie de hârtie, să o găurească și să o pună în fața Soarelui și să vadă pe sol forma Soarelui. Asta e o metodă să poți să observi eclipsa fără să te uiți direct la Soare. Pur și simplu să vezi efectele razelor de lumină”, i-a sfătuit fotograful pe cei care vor să aibă un selfie cu eclipsa.