FACEBOOK. Cum răspunde o studentă din Coreea de Nord, când reporterul CNN o întreabă dacă „intră pe Facebook”
FACEBOOK. În școala elementară, elevii din Phenian învață cea mai de preț lecție din țara lor, aceea că trebuie să renunțe la individualismul tinereții în favoarea colectivismului societății nord-coreene, scrie CNN.
În primul rând, ei vor fi loiali liderului suprem Kim Jong Un. Iată motivul pentru care un copil vrea să se facă jurnalist, atunci când va fi „mare”: „Aș vrea să fiu jurnalist, pentru a promova măreția mareșalului Kim Jong Un, în toată lumea”, a declarat U Il Bok, un elev de clasa a șaptea.
Sălile de clasă ale școlilor din Coreea de Nord sunt „tapetate” cu portretul liderului Kim, ca și fiecare casă, dacă este posibil. Disciplina primează și fiecare exercițiu este analizat. Elevii sunt lăudați la unison și vor exersa la nesfârșit, pentru a se asigura că rutina este perfectă.
Liderul suprem are cerințe majore de la echipa de fotbal a țării sale. Kim Jong Un se așteaptă ca sportivii săi să fie cei mai buni din lume. De asemenea, elevii primesc uniforme gratuite de la stat. Situația nu este diferită nici în mediul universitar, la Universitatea Kim Il Sung.
Cât este taxa de școlarizare? „Păi, nu există o asemenea taxă. Cursurile sunt gratuite. Nu cunoaștem noțiunea de taxă școlară. Am citit despre ea doar în cărți”, a declarat unul dintre studenți, Yu Ye Ji.
Universitatea se bazează mult pe știință și tehnologie. Coreea de Nord dorește să fie modernă, dar copiii nu pot accesa internetul sau cea mai mare rețea de socializare din lume, Facebook.
„Facebook? Ce este asta?”, se întreabă studenta Yu Ye Ji. Există însă și momente în care copiii se pot purta ca de vârsta lor. Elevii din Coreea de Nord trebuie să termine clasa a 12-a și apoi sunt eligibili pentru universitate, doar după examene amănunțite. Profesorii le predau acestora o versiune „proprie” a istoriei acestei tări și a relațiilor ei cu restul lumii. Tocmai din acest motiv, scrie CNN, accesul la informațiile externe este aspru controlat.