FRIPTURĂ DE MIEL. Friptură de miel cu sos de legume
Ingrediente:
300 g morcov
300 g ceapă galbenă
300 g țelină
800 g pulpă de miel
400 ml vin alb sec
Piper boabe
Foi de dafin
Sare
150 g unt
FRIPTURĂ DE MIEL. Mod de preparare:
Toate legumele se tăie cuburi, se așează în tavă și se dau la cuptor la foc tare. Se lasă un pic până se rumenesc și se caramelizează. Între timp, pulpele de miel se prăjesc în tigaie cu puțin ulei de măsline, 3 minute pe o parte, 3 minute pe cealaltă și se condimentează cu sare grunjoasă și puțin piper fin.
Se așează apoi pulpele în tavă cu legumele caramelizate. Se adaugă vinul, foile de dafin și piperul boabe, apoi se completează cu apa până se acoperă pulpele. Se pune deasupra folie de aluminiu și se dă la cuptor la temperatură mică (aprox. 140-maxim 160 de grade), timp de 3-4 ore. Se scot de la cuptor, se verifică carnea și se mai lasă la cuptor încă 5 minute la 200 de grade, fără folia de aluminiu pe deasupra. Apoi se scot din cuptor, iar carnea se pune deoparte. Restul legumelor și sosul format în tavă se pun în blender și se pasează bine. Se pune compoziția obținută pe foc cu încă puțină apa că să se fluidizeze sosul, se lasă să fiarbă, se oprește focul, apoi se pun 150 g de unt în compoziție și se amestecă bine. Sosul de legume se servește lângă pulpele de miel.
Drept garnitură recomand fie cușcuș, linte, fie cartofi copți sau spanac gătit în unt.
FRIPTURĂ DE MIEL. Rețetă „ca la mama acasă”
Ingrediente:
1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kg
cartofi noi
6-7 căței mari usturoi
1 pahar mare vin alb
1 cană de apă
cca 50 ml ulei de măsline/floarea soarelui
2-3 crenguțe rozmarin (optional)
2-3 crenguțe maghiran proaspăt (optional)
sare
piper
FRIPTURĂ DE MIEL. Mod de preparare
Spălam pulpa foarte bine și o ștergem cu un șervet de bucătărie. Curățăm usturoiul și-l tăiem în bastonașe. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, înțepăm adânc pulpă din loc în loc, pe ambele părți. În găurile formate introducem bastonașele de usturoi. Ungem pulpă cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, o frecam cu sare și piper din belșug și o așezam în tavă unsă și ea cu câteva linguri de ulei. Adăugăm în tavă vinul și apa călduță și pudram pulpă cu câteva ace de rozmarin prospat și cu câteva frunze de maghiran. Acoperim tavă cu folie de aluminiu și o băgam în cuptorul preîncălzit la 200A° C pentru 1h 30min. După primele 30 minute, scoatem tavă din cuptor și întoarcem pulpă pe cealalata parte. O acoperim și o mai lăsăm încă 30 de minute la cuptor după care o descoperim din nou, o întoarcem și adăugăm în tavă cartofii noi spălați bine dar necurățați, plus încă câteva ace de rozmarin și maghiran. Acoperim din nou și mai lăsăm încă 30 minute la cuptor. După ultimele 30 minute, descoperim tavă și lăsăm pulpă și cartofii la rumenit pentru încă 20-30 minute. În tot acest timp, avem grijă că sosul din tavă să nu scadă iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugăm apa călduță amestecată cu puțin vin. Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă. Când s-a rumenit frumos, stingem focul și o putem servi.
FRIPTURĂ DE MIEL. Bonus: rețetă haiducească
Ingrediente:
1 miel întreg de 10-16 kg
câteva cepe
1 pahar de vin
sare
cimbru
FRIPTURĂ DE MIEL.Mod de preparare:
După tăierea mielului, fără să se jupoaie blana, se scot intestinele și măruntaiele. Apoi se spală bine înăuntru, se sărează, se introduc câteva cepe tăiate în felii, interiorul se presară cu cimbru, se stropește cu vin și se coase. Între timp, se pregătește un cuptor improvizat, sub cerul liber, făcând o groapă ceva mai spațioasă decât volumul mielului în care se face foc cu lemne de fag pentru a obține jar cât mai mult și mai bun.
Se unge blana cu un strat de lut (pământ galben și apă) de 1-3 cm grosime, se zvântă puțin, se acoperă pe toate părțile cu jar și cenușă, iar deasupra se pune și pământul care s-a scos din groapă.
După 3-4 ore, când se va produce o pocnitură, înseamnă că mielul este gata. Atunci se scoate pe o scândură curată, se despică în două, apoi se taie în bucăți și se servește.