GEM DE CĂPȘUNI. Fructe dulci și aromate, căpșunile sunt un desert delicios, cu proprietăți curative extraordinare. Nu numai că pot ajuta în curele de detoxifiere, dar reprezintă o sursă serioasă de vitamina C, E, B1, B2, B6 și K.
Mai jos regăsiți o rețetă simplă pentru gem de căpșuni:
Ingredinte:
â— 1 kilogram de căpșuni
â— 1 kilogram de zahăr
â— zeama de la o jumătate de lămâie
GEM DE CĂPȘUNI. Mod de preparare
Pentru a realiza gemul de căpșuni trebuie mai întâi spălați bine căpșunile. Apoi, rupeți codițele și tăiați fructele în bucăți mai mici, așezați-le într-un vas și turnați zaharul peste ele. Vasul în care au fost puse fructele pentru gems se lasă peste noapte în frigider.
A doua zi puneți căpșunile la fiert cu tot cu zeama pe care și-au lăsat-o. Lăsați-le la fiert la foc mic și adunați din când în când spuma care se formează deasupra oalei.
Aveți nevoie de trei borcane mici pe care trebuie să le spălați bine, să le limpeziți în mai multe ape și să le scufundați pentru câteva secunde într-un vas cu apă care fierbe, pentru a le steriliza.
La fel procedați si cu capacele. Scoateți-le cu grija din apă și lasați-le cu gura în jos pe un prosop curat, să se scurgă bine și să se usuce.
După ce gemul de căpșuni a fiert și a scăzut pe jumătate, adăugați zeama de lămâie și apoi opriți focul. Pentru a verifica dacă GEMUL DE CĂPȘUNI a fiert suficient luați cu o lingură puțin GEM DE CĂPȘUNI din oala în care au fiert fructele și puneți pe farfurie. Dacă acesta se încheagă înseamnă că a fiert de ajuns și este gata.
Apoi, puneți gemul fierbinte în borcanele pe care le veți așeza pe o tavă din inox, pentru a evita spargerea. Puneți imediat și capacele și lăsați borcanele acoperite cu un prosop mai gros, până se răcesc.
Astfel preparat, gemul de căpșuni poate fi păstrat în cămara și doi ani.
Sursă: Petit Chef