Ilie Liviu Dragne, directorul fermei de porci a fiului șefului PSD, ELIBERAT și pus sub control judiciar în dosarul de evaziune fiscală de 9 milioane de euro
UPDATE Administratorul fermei de porci a fiului lui Liviu Dragnea, Ilie Liviu Dragne, a fost eliberat vineri din arest, după 24 de ore. Acesta a refuzat să facă prea multe comentarii, dar o declarație a dat avocata Maria Vasii, care a precizat că Dragne este acuzat de cauzarea unui prejudiciu de 223.000 de euro și că denunțul a fost făcut de o persoană cercetată într-un alt dosar care a vrut să beneficieze de o reducere a pedepsei. Ilie Dragne și Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea, vor susține în curând o conferință de presă.
Totodată, Maria Vasii a precizat că Ștefan Valentin Dragnea a cedat, la începutul anului, părțile sociale deținute la ferma de porci, fiind doar acționar. Procedura fiind însă în curs, în momentul de față în Registrul Comerțului datele sunt nemodificate, iar Valentin Dragnea deține ferma Salcia în proporție de 90%, iar 10% îi aparțin administratorului și directorului general, Ilie Dragne.
„Domnul Dragnea Valentin și-a cedat toate părțile sale sociale, societatea se organizează sub o altă formă procedura e în curs la Registrul Comerțului. Când se va finaliza veți lua la cunoștință. A predat toate acțiunile. Aceste aspecte vizează relația dintre cei doi parteneri de afaceri, le veți afla din conferința de presă pe care o vor susține cei doi domni.
„Ilie Dragne nu va fi arestat pentru că, de ieri, procurorul a semnat ordonanța pentru control judiciar care începe astăzi. Nu știu de ce a fost reținut, poate pentru presiuni. E foarte ciudat”, a declarat Maria Vasii.
Măsura a fost luată după ce nouă persoane, printre care și Ilie Dragne, administratorul fermei de porci Salcia, deținută de fiul liderului PSD, au fost reținute pentru 24 de ore în dosarul în care societatea care deține ferma este vizată pentru evaziune fiscală.
În urma perchezițiilor, directorului general al fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost ridicat de oamenii legii și dus la audieri, la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1. Potrivit datelor Registrului Comerțului, ferma Salcia este deținută, în proporție de 90%, de Ștefan Valentin Dragnea, iar 10% îi aparțin administratorului și directorului general, Ilie Dragne.
Avocata lui Ilie Liviu Dragne, Maria Vasii, a precizat că acesta a dat „declarații în detaliu” în fața procurorilor, susținând că clientul său nu a fost în societate în perioada în care s-ar fi comis fapta de evaziune acuzată de magistrați. „Între 2013 până în prezent, poate a semnat mii de acte fiscale. Din moment ce între mii de acte s-a găsit doar această factură de 200.000 de lei, cred că este de invidiat”, a mai spus avocata.
Ferma Salcia, deținută de fiul lui Liviu Dragnea, Ștefan Valentin Dragnea, a fost percheziționată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ), joi dimineața, într-un dosar de evaziune fiscală, în care prejudiciul se ridică la nouă milioane de euro, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Conform sursei citate, în urma perchezițiilor, directorului general al fermei, Ilie Liviu Dragne, a fost ridicat de oamenii legii și dus la audieri, la Serviciul de Investigare a Criminalității Economice Sector 1.
Potrivit datelor Registrului Comerțului, ferma Salcia este deținută, în proporție de 90%, de Ștefan Valentin Dragnea, iar 10% îi aparțin administratorului și directorului general, Ilie Dragne.
Oficial, procurorii PICCJ au anunțat că joi sunt efectuate cercetări într-un dosar având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și de folosire, cu rea-credință, a bunurilor sau creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia sau în folosul lui propriu.
„În cursul zilei de astăzi, 10 august 2017, pe baza mandatelor emise de instanță, sub coordonarea procurorilor, se efectuează percheziții în 80 de locații (sedii sociale și puncte de lucru ale unor societăți comerciale, precum și locuințe ale persoanelor care coordonează activitatea acestora) de către lucrători ai Poliției Sectorului 1 – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, cu sprijinul polițiștilor din cadrul D.G.P.M.B. și unităților subordonate, respectiv din cadrul inspectoratelor de poliție județene Dâmbovița, Argeș, Brașov, Sibiu, Mureș, Vrancea, Călărași, Teleorman”, conform comunicatului de presă.
Din datele obținute de procurori a rezultat că în contabilitatea a 12 societăți comerciale care își desfășoară activitatea în domeniile construcții, facility management, prelucrare deșeuri și creșterea porcinelor, în perioada 2010-2016, în scopul sustragerii de la plata taxelor și impozitelor datorate bugetului de stat, s-au evidențiat în contabilitate cheltuieli nereale.
În urma acestor fapte, bugetul de stat a fost prejudiciat cu cu suma totală de 39.873.671 lei, echivalentul a 9.079.017 euro, „din care 15.815.202 lei impozit pe profit diminuat și 24.058.469 lei TVA dedus nelegal”.
„În vederea garantării recuperării acestuia, s-au instituit măsuri asigurătorii asupra unor bunuri imobile și conturi bancare”, arată PICCJ.
Cercetările continuă în cauză pentru lămurirea tuturor împrejurărilor de fapt și în vederea stabilirii răspunderii juridice.