Léon Foucault. Pendulul lui Foucault, numit după fizicianul francez Léon Foucault, este un dispozitiv simplu realizat pentru a demonstra rotația Pământului în jurul propriei axe. Deși se știa de multă vreme despre mișcarea de rotație a planetei, pendului realizat de Léon Foucault în 1851 arăta simplu că acestă teorie este adevărată. Dispozitivul s-a bucurat instantaneu de mare succes, experimentul inițial susținut de Léon Foucault la Paris fiind văzut de foarte multe persoane.
Dispozitivul experimental constă dintr-un pendul gravitațional capabil să oscileze în orice plan vertical. Prima demonstrație a avut loc în februarie 1851, în Camera Meridianului de la Observatorul din Paris. Câteva săptămâni mai târziu, Léon Foucault a suspendat o sferă cu o masă de 28 kg, prevăzută cu un vârf ascuțit, de domul Pantheonului, la capătul unui fir lung de 67 m. Pe un disc de pe podea este presărat un strat de nisip fin, pe care vârful pendului trasează o rozetă și revine în locul de unde a pornit după 32 de ore. La latitudinea de 30 de grade, o rotație completă durează 48 de ore.
Pendului original realizat de Léon Foucault poate fi văzut în Pantheonul din Paris. „Întregul Univers se află în marea sală a Panteonului din Paris. El dirijează pendulul fixat de cupolă”, a declarat fizicianul german Ernst Mach despre dispozitivul lui Léon Foucault.
Léon Foucault (1819 -1868) a fost un fizician și astronom francez care s-a preocupat și de calculul vitezei luminii, iar pe Lună există un crater care îi poartă numele. Foucalt mai este cunoscut și pentru inventarea giroscopului.