Semnele distanțării lui Ponta de el și de partid au apărut clar în timpul crizei post-Colectiv, când premierul la acea vreme a demisionat, iar Liviu Dragnea spune că a aflat de la altcineva de decizie.
„A fost o supărare când și-a dat demisia pe Facebook. Eu m-am supărat foarte tare. Era duminică, trebuia să ne întâlnim. M-a sunat cineva și mi-a spus. Asta a durut. Nu-l acuz pentru plecarea din funcția de prim-ministru. Mi-a părut rău că nu s-a discutat în partid. El era în centrul unei presiuni uriașe. 99% din această presiune era contrafăcută, să-l determine să-și dea demisia”, a declarat liderul socual-democrat la Antena 3.
Dragnea a amintit apoi de „atitudini incorecte” ale lui Ponta din timpul campaniilor locale și parlamentare de anul trecut. „Niciun sprijin pentru Gabriela Firea. L-a sprijinit pe Piedone împotriva candidatului nostru. Pe urmă au fost alte atacuri împotriva partidului. Ceea ce ne-a durut cel mai tare a fost în campanie când poza lui era pe afișele PRU. El a explicat că e bine să ajute PRU ca împreună să facem 50%. Oamenii au fost dezorientați. După alegeri au continuat aceste atacuri. Mi-a dat demisia în alb și am rupt-o”, a spus el.
Totul a culminat cu susținerea de către Ponta a lui Sorin Grindeanu, după ce PSD i-a retras acestuia din urmă sprijinul politic.
„Victor Ponta nu a fost exclus din partid. S-a autoexclus. A fost o decizie a CExN că orice membru care susține un guvern care nu e susținut de partid se autoexclude. Nu s-a ajuns aici pentru că partidul l-a împins acolo. Și-a făcut-o singur”, a mai spus Dragnea.
Întrebat dacă sunt trădători în partid, șeful PSD a evitat o astfel de etichetare tranșantă, precizând că în cazul unor colegi nu s-a simțit că „trag la același front”.
„Cred că nu am folosit niciodată cuvântul trădare în politică. Să trădezi ce? Sunt foști colegi de partid care, în momente importante ale ultimului an și jumătate, nu au fost simțiți că trag la același front. Nu pot să spun că sunt trădători. Sunt oameni care, în anumite momente, vor să folosească situațiile respective pe persoană fizică în avantaj propriu, oameni care au alte proiecte politice neafirmate. PSD e un partid mare, de asta și deranjează. Fiind mare, e partidul care ține țara stabilă. Niciun alt partid nu putea să treacă prin asemenea frământări și să rămână stabil”, a spus el.