MIEL LA CUPTOR REȚETĂ DE PAȘTE. Cum să gătești PULPĂ DE MIEL LA CUPTOR
MIEL LA CUPTOR – REȚETĂ DE PAȘTE.
Ingrediente:
CARNE DE MIEL – 2 kg
Ceapă albă – 2 bucăți
Vin alb demisec – 1 pahar
Sare, piper – o lingură
Maioneză – 4 linguri
Paste de tomate – o lingură
Legume preferate – 500 grame
Mod de preparare:
Carnea de miel se spală bine și se porționează după preferințe – în bucăți mai mari sau mai mici. În bolul cu carne adăugați ceapă tăiată mai măricel, nu are importanță forma. Apoi adăugați mirodeniile – sare(cam 1 lingură), piper, frunză de dafin, cuișoare(perfecte la miel!) și altele după preferințe. Turnați vinul și amestecați bine cu mâinile. Chestia cu marinarea în vin și ceapă este opțională, puteți să puneți direct mielul la fiert în apa. Dar marinarea va face carnea să nu mai aibă mirosul specific de oaie și să fie mult mai fragedă și aromată.
Acoperiți bolul cu carne cu un capac și lăsați pentru minim 5-6 ore, da mai bine chiar peste noapte. A 2-a zi mutați carnea cu tot cu marinadă într-o cratiță mai mare, adăugați apa cât să acopere bine carnea și puneți la fiert. Foarte important să fiarbă până carnea este moale și fragedă. Scoateți carnea din apa într-o farfurie să se scurgă și răcorească puțin. Mai departe puteți carnea s-o rumeniți pe tigaie, adăugați ceapă, usturoi și aveți cea mai bună mâncare de miel. Eu am preferat să fac variantă la cuptor, și pentru asta prepar un sos de maioneză și sos de roșii – mai adăugați sare și piper după plac.
Legumele crude le tăiați în formă care va place, puneți un pic de ulei, sare piper și mirodenii care va plac. Într-o tavă adâncă de cuptor aranjați bucățile de carne de miel, unse bine cu sosul de maioneză. Printre ele puneți legumele, acoperiți tavă cu folie de aluminiu și puneți la cuptor preîncălzit la 200 grade pentru 1 oră. După jumate de oră cât va fi la cuptor, scoateți folia de pe tavă și lăsați să se rumenească frumos carnea. Friptură este gata când carnea s-a rumenti frumos și legumele sunt moi și fragede. Serviți cu legume pe lângă sau cu o salată de crudități preferata.
MIEL LA CUPTOR – REȚETĂ DE PAȘTE. Timp de preparare: 240 minute.
Friptură de miel – varianta 2
Ingrediente:
â— 1 pulpă de miel (de preferat pulpa din spate) de 2 kilograme,
â— cartofi noi,
â— 6-7 catei mari usturoi,
â— 1 pahar mare vin alb,
â— 1 cana de apă,
â— 50 de mililitri de ulei de măsline/floarea soarelui,
â— 2-3 crenguțe rozmarin,
â— 2-3 crenguțe maghiran proaspăt,
â— sare,
â— piper.
Mod preparare:
Se spală pulpa și se șterge cu un șervet de bucătărie. Se curăță usturoiul și se taie în bastonase. Cu ajutorul unui cuțit ascuțit, se înțeapă adânc pulpa din loc în loc, pe ambele părți. În găurile formate se introduce usturoiul. Se unge pulpa cu ulei de măsline sau de floarea soarelui, se frecă cu sare și piper din belșug și se așează într-o tavă unsă cu câteva linguri de ulei. Se adaugă în tavă vinul și apa călduță. Pudra este pudrată cu câteva ace de rozmarin proaspăt și câteva frunze de maghiran.
Tava se acoperă cu o folie de aluminiu și este băgată în cuptor, care a fost preîncălzit la 200 de grade. După primele 30 minute,se scoate tava din cuptor și se întoarce pulpa pe partea cealaltă. Se acoperă la loc și se lasă la cuptor timp de 30 de minute, după care se întoarce din nou și se adaugă și cartofii, care au fost spălați, curățați și tăiați, împreună cu câteva ace de rozmarin și maghiran. Se acoperă din nou tava cu folia de aluminiu și se mai lasă în cuptor timp de 30 de minute.
După ultimele 30 minute, tava este descoperită și pulpa și cartofii se mai lasă la rumenit timp de 20-30 de minute. În tot acest timp, trebuie să aveți grijă ca sosul din tavă să nu scadă, iar dacă se întâmplă acest lucru, mai adăugați apă călduță, amestecată cu puțin vin. Din 10 în 10 minute, ungem cu o pensulă pulpa cu sosul format în tavă.
Cand s-a rumenit frumos pulpa de miel, se scoate tava din cuptor, se lasă un pic la răcit și se servește.
Sursă: Laura Adamache