Murături asortate.Castraveții, gogonelele, pepenașii, morcovii, conopida, merele și varza puse toamna târziu la saramură își păstrează aproape neatinse calitățile curative șiconstituie o sursă de vitamine.Mai jos, puteți regăsi trei metode simple de a prepara murături asortate pentru iarnă.
Murături asortate – rețeta 1. Ingrediente: castraveți, conopidă, pepeni verzi mici, ardei lungi, gogonele, mere tari, țelină, pătrunjel, morcov, apă, sare.
Mod de preparare:Murăturile de iarnă se fac în butoiașe de stejar, a căror mărime depinde de nevoile casei. Butoiașul se spală și se opărește bine. Dacă are miros de mucegai, se stinge în el o mână de var. După ce s-a stins varul, se spală butoiul cu mai multe ape, frecându-l cu o perie, și se lasă să se zvânte. Se freacă apoi înăuntru cu usturoi pisat.
Separat, se spală în două, trei ape: castraveții, conopida, pepenii verzi mici, ardeii lungi, gogonele, merele tari, țelina, pătrunjelul și morcovul.
Tot zarzavatul întrebuințat trebuie să fie proaspăt, altfel se înmoaie în timpul iernii. Se așază toate în butoi, în proporțiile dorite, se adaugă mărar uscat și câteva fire de hrean sau frunze de vișin, care țin murăturile tari, iar deasupra se toarnă saramura fierbinte făcută din 500 de grame de sare la 10 litri de apă.
Ca să fie murăturile gustoase și să țină mai bine, se adaugă și câte un litru de oțet la fiecare 10 litri de apă. Se astupă bine cu dopul de lemn și în fiecare zi, timp de 10 zile, se rostogolește butoiul prin curte, ca să se amestece bine murăturile și saramura să le cuprinda pe toate. Se așează apoi butoiul într-o pivniță uscată. Murăturile asortate se pot servi la o săptămână după ce au stat în saramură.
Murături asortate – rețeta 2.Ingrediente:4 kilograme de castraveți, 4 bucăți de morcovi, 30 de căței de usturoi, mărar întreg uscat, 2 bucăți de bețe de mărar, care se vor rupe în bucăți mici, 2 bucăți de ardei, 6 rădăcini de hrean, 2 pachete mici de piper negru boabe, 2 pachete de muștar boabe, 20 de frunze de dafin, 5 litri de apă, 6 linguri de sare pentru murături.
Mod de preparare:Se spală bine borcanele, în care vor fi puse murăturile pentru iarnă și se scurg de apă. Apoi, se spală castraveții, morcovii, ardeii și se curăță cățeii de usturoi. În fiecare borcan, se pun câte 2-3 bețe de mărar, 3 căței de usturoi, jumătate de rădăcină de hrean, câteva rondele de morcov, 6-10 boabe de piper negru, jumătate de linguriță de muștar boabe, 2 frunze de dafin și câte o bucățică de ardei iute.
Se aranjează bine castraveții în borcane, că să nu rămână locuri goale. Castraveții care nu încap în borcan se vor pune cu puține mirodenii într-o cratiță sau casoletă mai mare. Aceștia vor fi folosiți după ce se vor umple borcanele.
Apoi, se fierb cei 5 litri de apă cu 6 linguri de sare. Când fierbe bine apa cu sarea, amestecul obținut se toarnă în borcane și în casoleta cu rezervă de castraveți. Apa trebuie să acopere bine toate legumele care vor fi folosite la prepararea murăturilor.
După aceea, se vor închide bine borcanele și se lasă o zi într-o debara. Apoi, se scurge apa din borcane și casoletă într-o cratiță de 6 litri și se pune iar la fiert. După 2-3 minute de stat pe foc, se ia apa și se pune iar în borcane. Castraveții se mai lasă o zi la murat.
Următoarea zi, se scurge iar saramura din borcane și se repune la fiert. În acest timp, se vor umple spațiile goale formate după ce s-au mai lăsat castraveții cu cei din casoletă. După ce castraveții sunt aranjați în așa fel încât să nu rămână niciun gol între ei, se ia apa de pe foc și se toarnă peste castraveți. Borcanele cu murături de iarnă se sigilează bine și se păstrează în debara.
Murături asortate – rețeta 3.Ingrediente: 1 căpățănă de conopidă, jumătate de kilogram de gogoșari, jumătate de kilogram de ardei capia, jumătate de kilogram de morcovi, frunze de țelină, boabe de muștar, apă, sare.
Mod de preparare:Se desfac buchetele de conopidă. Gogoșarii și ardeii capia se spală, se curăță de semințe și se taie în patru băcăți. Morcovul se curăță și se taie bastoane.
Toate aceste ingrediente se pun într-un borcan. Ingredientele se așază alternând straturile. Frunzele de țelină și semințele de muștar se pun la sfărșit.
Între timp, se pune pe foc o oală cu apă, în care se adaugă sare, după gust. Specialiștii recomandă ca la un litru de apă să se pună o lingură de sare. Atunci când apa dă în clocot, se ia de pe foc și se toarnă în borcane, după care borcanele cu murături asortate se închid ermetic și se depozitează în cămară.