Prima pagină » Mini » „Nu mai faceți asta când întâlniți un vecin!”. Dr. Streinu-Cercel, despre cel mai mare pericol din aceste zile

„Nu mai faceți asta când întâlniți un vecin!”. Dr. Streinu-Cercel, despre cel mai mare pericol din aceste zile

05 apr. 2020, 14:43, Mini
Adrian Streinu-Cercel, diagnostic dur pentru pacienții Covid-19: „La cazurile severe...”

Oamenii trebuie să fie atenți să nu vorbească cu vecinii de la o distanță prea mică, spune prof.dr. Adrian Streinu Cercel. „La fel la ţară, se lasă alimentele la poartă, nu se vorbeşte peste gard, nu se intră în curte”, spune medicul infecționist. 

Prof.dr. Adrian Streinu Cercel a explicat care este cel mai important lucru în contextul măsuri restrictive cu care se confruntă atât populația de la orașe, cât și de  la sate.

„Cel mai important lucru e să prevenim îmbolnăvirile. Cel mai bine e să stăm acasă şi să ieşim cât mai puţin. Pentru bătrâni, ideal ar fi ca alimentele să fie duse la uşă, să nu ne strângem în braţe cu ei, să nu le strângem mâna, nimic. La fel şi la ţară, se lasă alimentele la poartă, nu se vorbeşte peste gard, nu se intră în curte. Sunt voluntari care duc cumpărăturile, ar putea fi cooptaţi de structurile locale”, a declarat prof. Adrian Streinu Cercel la un post TV.

Este posibil ca noul coronavirus să se transmită şi când oamenii vorbesc şi respiră, arată un studiu recent. Transmisia pe cale aeriană ar oferi o explicaţie căutată de mult timp pentru gradul de contaminare ridicat cu virusul responsabil de pandemia COVID-19 pentru că se pare că persoanele infectate, dar fără simptome, sunt responsabile de o mare parte din contaminări, fără să ştie.

Medicul Anthony Fauci, director al Institutului naţional pentru boli infecţioase şi consilier al lui Donald Trump cu privire la epidemie, a evocat pe Fox News vineri informaţii indicând că „virusul poate în realitate să se transmită când oamenii nu fac decât să vorbească, nu doar când ei strănută sau tuşesc”.

Streinu-Cercel: „Telefonul mobil, principalul mod de transmitere”

„Telefonul mobil, care nu este dezinfectat, începe să fie principalul mod de transmitere. Să ne uităm de câte ori îl ducem la nivelul feţei. De pe obraz până la nas mai sunt 2 centimetri. Ideal ar fi să curăţăm cam la 2 ore tot ce atingem, în special telefonul”, a mai spus directorul de la Matei Balş, citat de DC News.

Într-un studiu comun realizat de Centrul Medical al Universității Nebraska (UNMC), Institutul Național de Cercetări Strategice de la Universitatea Nebraska și alții, cercetătorii au găsit material genetic provenit din virusul care provoacă COVID-19 în probe de aer atât din interiorul, cât și din afara camerelor în care stăteau pacienții diagnosticați pozitiv cu noul coronavirus.

Rezultatele oferă „dovezi limitate că există un potențial de transmisie aeriană”, au spus cercetătorii, deși au avertizat că rezultatele nu confirmă transmiterea prin aer, relatează Fox News.