O descoperire spectaculoasă: epava distrugătorului „Moscova”, găsită lângă Constanța după 70 de ani. Cum a fost scufundată nava sovietică în 1941
Epava distrugătorului sovietic „Moscova”, scufundat în 1941 în apele teritoriale ale României, a fost descoperită de o echipă mixtă de scafandri din Ucraina, Federația Rusă și țara noastră.
Echipa a lucrat aproape o lună pentru a localiza epava, utilizând sonare și aparatură de tip GPS. Distrugătorul „Moscova”, despre care se știa că s-a scufundat în apele teritoriale ale României, a fost una dintre țintele scafandrilor români vreme de 30 de ani.
În iunie 1941, forțele navale sovietice au atacat coasta României, deschizând focul asupra portului Constanța. Atacul a fost condus de distrugătorul „Moscova”, alături de distrugătorul „Harkov”.
Marina română a ripostat, trimițând în luptă distrugătoarele „Regina Maria” și „Mărăști” și a reușit să respingă atacul beneficiind și de ajutorul bateriei de coastă germane.
În timpul retragerii, distrugătorul „Moscova” a explodat și s-a scufundat din motive încă neclare. Varianta României a fost că „Moscova” a lovit o mină marină. Altă variantă spune că distrugătorul ar fi fost torpilat din greșeală de un submarin sovietic. 69 de marinari, printre care și comandantul A.B. Tuhov au fost salvați atunci de armata română.
Distrugătorul „Moscova” avea o lungime de 127,5 metri, o lățime de 11,7 iar încărcat la capacitate maximă cântărea 2.623 de tone.
Primele imagini ale epavei vor fi făcute publice luni de către „Respiro Uderwater Society” a cărei echipă a luat parte la identificarea ambarcațiunii.