(P) Nișele din bugetul familiei. Cum să prioritizezi cheltuielile lunare și să-ți optimizezi bugetul

Publicat: 26 06. 2014, 09:58
Actualizat: 02 02. 2019, 22:15

Cu regula 50/20/30 veniturile tale se pot împărți în așa fel încât să reușești să gestionezi optim și să planifici bugetul familiei.

Astfel, 50% din veniturile lunare ar trebui să fie alocate pentru necesitățile de bază (alimente și cheltuieli casnice – produse de igienă, rată, chirie, utilități), 20% sunt destinate priorităților financiare (școala copiilor, pensia facultativă, ratele la credite, renovarea locuinței), iar cei 30% sunt banii pe care îi poți cheltui pentru menținerea unui stil de viață confortabil. Acest procent include cheltuielile care nu sunt obligatorii, însă au rolul de a menține tonusul și starea de bine-concedii, cadouri, shopping-cât și economiile pentru zile negre.

În afară de această regulă, este extrem de importantă conștientizarea nevoii reale de a prioritiza cheltuielile și de a nu fi prins pe picior greșit dacă apare o situație neprevăzută sau o urgență. Evaluarea permanentă a sumei acumulate lunar la buget, alcatuirea unei liste de cheltuieli curente plus cele neprevăzute sau cele care au rolul de a-ți spori confortul, sunt câteva detalii de luat în calcul pentru a ține sub control bugetul familiei.

Cu calculatoarele pe care le găsești pe www.sigurantafinanciara.ro ai posibilitatea să monitorizezi costurile studiilor copiilor tăi, modul în care ți-au fluctuat veniturile, cum ți-a afectat inflația puterea de cumpărare, ce rentabilitate au investițiile tale, care sunt cele mai frecvente găuri pe care ți le faci singur în buzunar și cum să îți evaluezi gradul de satisfacție personală.

Utilizează centrul online de resurse de educație financiară și antreprenorială www.sigurantafinanciara.ro  pentru a afla abc-ul educatiei financiare si cum poti măsura impactul deciziilor tale ce implică finanțele personale.”