PRIMA REACȚIE a lui Ponta după LOVITURA primită de la DNA: ”Aceasta este o…”

Publicat: 06 09. 2016, 14:49
Actualizat: 06 09. 2016, 17:35

This browser does not support the video element.

Victor Ponta are calitatea de suspect într-un nou dosar care invocă fapte care s-ar fi petrecut în perioada în care fostul premier era președintele PSD. Procurorii anticorupție au decis plasarea lui Ponta sub control judiciar, arătând că există suspiciuni potrivit cărora „pentru desemnarea drept candidat pe listele unui partid politic a unui om de afaceri, într-un colegiu electoral în care formațiunea politică să aibă certitudinea că va obține mandatul pentru care se candida, Ponta Victor Viorel, în calitatea sa de președinte al respectivului partid politic, și-a folosit autoritatea pentru confirmarea propunerii acelui om de afaceri pe lista de candidați”.
 
„Aceasta este o informație ‘pe surse’ neadevărată – nu m-a acuzat nimeni ca am primit 220.000 (sau orice altă sumă de bani)! Decizia procurorilor a fost următoarea: ‘să nu fac declarații în mass-media referitoare la obiectul cauzei sau aprecieri la adresa procurorilor care instrumentează cauza, la celelalte persoane cercetate în cauză, precum și la martorii audiați. Această măsură o voi contesta mâine în fața judecătorilor de la ÎCCJ! După decizia ÎCCJ voi putea să îmi expun punctul de vedere și să îmi demonstrez nevinovăția!”, a replicat Ponta pe Facebook.
 
Potrivit surselor judiciare, omul de afaceri este Sebastian Ghiță, care a și câștigat un loc de parlamentar într-un colegiu din Prahova. Ghiță a recunoscut, marți dimineața, în timp ce se afla la un termen la Înata Curte de Casație și Justiție că a fost chemat la rândul său la DNA Ploiești. Cât privește personalitatea care beneficia de notorietate internațională, este vorba despre fostul premier britanic, Tony Blair, care s-a întâlnit cu Victor Ponta în anul 2012.
 
Fostul prim ministru ar fi primit contra acestei propuneri 220.000 de euro, sumă necesară pentru organizarea unei vizite în România a unei personalități politice străine, totul pentru atragerea mai multor alegători. Concret, Ponta urmărea câștigarea de capital electoral prin mediatizarea unor întâlniri alături de personalitatea care beneficia de notorietate internațională, în condițiile în care, în cursul anului 2012, potrivit calendarului alegerilor, urma să fie organizat scrutinul local și parlamentar. Banii ar fi fost transmiși către Ponta printr-un intermediar.

„Pentru a crea aparența că vizita fostului lider străin în România nu are loc la inițiativa partidului, s-a stabilit ca întreaga activitate să fie organizată prin intermediul unei organizații nonprofit și apolitice, care să inducă ideea în rândul opiniei publice că întâlnirea persoanei publice străine cu Ponta Victor Viorel ar fi avut loc la inițiativa celui dintâi. În acest scop, Ponta Victor Viorel împreună cu omul de afaceri i-au solicitat reprezentantului organizației nonprofit să găsească o modalitate prin care politicianul străin să fie chemat în România fără să fie cunoscut faptul că inițiativa îi aparținea lui Ponta Victor Viorel, iar plata ocazionată de organizarea acestui eveniment să fie suportată de omul de afaceri prin intermediul unei societăți comerciale controlate prin persoane interpuse”, arată procurorii DNA într-un comunicat de presă.

 
Astfel, pentru a ascunde proveniența celor 220.000 de euro, Victor Ponta ar fi acceptat să încheie cu omul de afaceri două contracte. Mai târziu, după efectuarea plății, potrivit înțelegerii, respectivul om de afaceri a fost trecut pe listele partidului într-un colegiu electoral din Prahova, acesta ajungând ulterior și deputat în Parlament.
 
Procurorii anticorupție au decis, astfel, plasarea fostului premier sub control judiciar, argumentând și că, „în ultima perioadă, în politica românească a apărut o practică potrivit căreia oamenii potent financiar pot accede cu ușurință în funcții de demnitate publică alese, fiind promovați de conducerile partidelor politice cu scopul direct și nemijlocit de a asigura finanțarea ilegală a partidelor în campaniile electorale. (…) Practic orice plată făcută în aceste condiții constituie un folos necuvenit atâta timp cât accederea pe listele de candidați într-un colegiu care să asigure obținerea mandatului este condiționată de efectuarea acesteia”.

Întrebat, la intrarea în DNA Ploiești, ce va face acolo, Ponta a răspuns „semnez condica”, fără să precizeze în ce calitate se află la DNA sau dacă este vorba despre un dosar nou. La ieșirea de la audieri, fostul premier a spus că nu are voie să comenteze cauza, dar că își susține nevinovăția.

În noul dosar al lui Ponta ar apărea numele fostului premier britanic, Tony Blair

Potrivit unor surse judiciare citate de Mediafax, personalitatea de renume internațional citată în comunicatul procurorilor este fostul premier britanic Tony Blair. De altfel, acesta a fost și numele pronunțat de deputatul Sebastian Ghiță atunci când a fost întrebat ce alte persoane apar în dosar. Acesta a anunțat, la sediul Înaltei Curți de Casație și Justiție,  că va merge și el la audieri la DNA Ploiești, după ce se va termina ședința la instanța supremă.

„Nu vreau să vă spun cum mă simt cu al patrulea sau al cincilea dosar. Din câte am înțeles eu, este vorba de întâlnirea din 2011 dintre ambasadorul Marii Britanii la București, domnul Tony Blair, domnul Mihai Răzvan Ungureanu și acordarea titlului de doctor Honoris Causa lui Tony Blair (…) Nu știu toata acuzațiile. Totuși știu că în dosarul acesta e vehiculat și numele fostului premier al Marii Britanii, Tony Blair (…) Sunt patru deja (n.r – dosare pe numele său). Dacă două dosare sunt trimise la instanță și ele se tot fac în continuare. Sunt prolifici cei de la Ploiești. Eu nu cred că nu e vorba de nicio corupție. Cred că suntem foarte restrictivi, astăzi, în modul în care interpretăm activitățile noastre. Am zis-o și în Parlament că mâine poimâine și o vânzare de casă, de mașină cu un mic denunț aranjat poate deveni o corupție care ucide”, a spus Sebastian Ghiță. Întrebat ce alte nume mai apar în dosar, deputatul a răspuns: „Tony Blair”.
 
Victor Ponta și Tony Blair s-au întâlnit la București în anul 2012
 
În anul 2012, Victor Ponta a avut o întrevedere cu fostul premier Tony Blair, ocazie cu care au discutat aproximativ o jumătate de oră la sediul central din Kiseleff. Aceasta a fost o discuție amicală pe care cei doi au purtat-o înaintea evenimenului oficial. Gândul scria atunci că, la finalul ei, președintele PSD a declarat că i-a povestit fostului premier britanic episodul de la Palatul Cotroceni în care i s-ar fi propus funcția de prim-ministru.
 
„Nu sunt sigur că a înțeles. Cred că pentru un străin să-i spui că președintele îți propune în glumă o funcție de prim -ministru este o chestie intraductibilă oricât de bine știi limba engleză”, a spus Ponta. Întrebat dacă a fost mirat de acest episod, Victor Ponta a dezvăluit că Blair a zâmbit. „Nu sunt convins că cineva care trăiește în România înțelege cum poți glumi cu funcția de prim ministru. Este totuși un om care a ocupat această funcție zece ani și cred că o ia foarte în serios”, a subliniat liderul PSD. După această întâlnire, fostul premier britanic a mers la Guvern unde s-a întâlnit cu Mihai Răzvan Ungureanu.
 
Ulterior, publicația The Telegraph scria că Blair l-a prezentat pe Victor Ponta chiar și lui Barack Obama, într-o întâlnire de un sfert de oră care a avut loc cu prilejul funeraliilor lui Nelson Mandela.
 
„Blair ratează rareori ocazia de a-și face noi prieteni și a-și extinde deja dezvoltata rețea de contacte”, se arată în articolul din The Telegraph, făcând referire la biroul de consultanță guvernamentală pe care fostul lider laburist îl conduce și prin intermediul căruia lucrează cu numeroase regimuri din toată lumea. „Astfel că nu ar trebui să fie o surpriză că și la o ceremonie de comemorare pentru Nelson Mandela i-a prezentat lui Barack Obama un posibil client”, notează autorul, care folosește de trei ori termenul „client” cu referire la Victor Ponta, fără a explica, însă, la ce se referă această relație clientelară.
 
„Tony Blair nu are niciun contract cu guvernul României și dacă echipa sa a lucrat vreodată acolo a fost fără nicun fel de cost pentru guvernul român și fără niciun profit personal pentru Tony Blair”, a comentat un purtător de cuvânt al fostului premier britanic.
 
Totuși, Ponta era recunoscut și ca având relații strânse de colaborare cu fostul șef al echipei lui Blair din 10 Downing Street, Jonathan Powell. „Cu Powell mă văd cam o dată la două luni. Cred că e cel mai deștept om din acest domeniu pe care l-am întâlnit vreodată”,  spunea Ponta în martie 2014.