Prima pagină » Mini » REȚETĂ CALTABOȘI DE CRĂCIUN. Trei modalități simple de a prepara caltaboși

REȚETĂ CALTABOȘI DE CRĂCIUN. Trei modalități simple de a prepara caltaboși

REȚETĂ CALTABOȘI DE CRĂCIUN. Trei modalități simple de a prepara caltaboși
REȚETĂ CALTABOȘI DE CRĂCIUN. Caltaboșii sunt preparate tradiționale ce nu lipsesc de pe masa românilor în perioada Sărbătorilor de iarnă.

REȚETĂ CALTABOȘI DE CRĂCIUN. Rețetă Caltaboși – varianta 1

Ingrediente:

● 1 maț gros de porc
● ½ kilogram de carne amestec
● 1 ceșcuță de orez
● 1 lingură griș
● 1 ceapă tocată mărunt
●1 morcov ras
● 10 stafide
● 1 foaie dafin
● 1 lamaie
● piper
● cimbru

Mod de preparare:
Pentru început amestecul de carne se ia și se bagă în mașina de tocat, apoi, în compoziție se adaugă ceapa, o linguriță de sare, una de piper și una de cimbru, stafidele ,morcovul ras și orezul, care a fost spălat bine în prealabil.

Se curăță bine mațul de porc, se spală și se umple cu amestecul de carne. Se leagă la capete și se pune la fiert într-o oală de 3 litri. Se adaugă 1 foaie de dafin, lămâia tăiată felii, o rămurică de cimbru și 2-3 stafide. Se lasă pe la foc mic timp de o oră. Apoi, se ia de pe foc și se poate mânca cald.

Sursă: Petit Chef

Rețetă Caltaboși – varianta 2

Ingrediente:

● organe de porc
● o limbă
● 2.5 kuligrame de orez
● 12 cepe mici, cât mingile de ping-pong
● 2 linguri piper
● 1 lingură boia
● o mână de sare mare
● 2 linguri cimbru uscat
● 9 linguri pline de untură de porc

Mod de preparare:

Se pun organele de porc la fiert cu multă apă. Când au fiert, organele se scot din oală, mai puțin limba care se mai lasă la foc mic timp de 20 de minute. Între timp, în 4 linguri de untură topită se prăjește orezul. Veți ști că orezul s-a prăjit în momentul în care atuci când prindeți câteva boabe cu degetele și le simtiți aspre precum pietricelele.

Adăugați supa fierbinte de la organe peste orez, fără limbă, cât să treacă cu 2 degete peste el și se dă în două-trei clocote scurte, timp în care se învârte bine. Apoi, se ia de pe foc și se lasă la loc rece, nu în frigider, ci pe balcon. După jumatate de ora compoziția se verifică orezul, acesta trebuie să fie fiert, iar dacă este uscat mai adăugați supă fierbinte.
După ce și organele se răcesc puțin se taie bucăți mari și se bagă la mașina de tocat. Tocați și cepele mărunt și se prăjesc în restul de untură.

Peste organele tocate se pune orezul și ceapa prăjită cu tot cu untură și apoi condimentele. Toate ingredientele se amestecă până se omogenizează și apoi la final se adaugă sarea și piperul după gust și se amestecă din nou.
Amestecul se pune în intestinul subțire ca și cum am face cârnați. Poate fi folosită o mașină te tocat cu tub, pentru formarea cârnaților.

Caltaboșii obținuți se pun în restul de supă fierbinte de pe organe și se fierb pe rând 10 minute, dar fără să clocotească supa. Apoi, se scot din supă și se lasă la răcit. Caltaboșii pot fi serviți reci sau prăjiți.

Sursă: Rețete Gustoase.ro

Rețetă Caltaboși – rețeta 3

Ingrediente:

● 2 kilograme de organe de porc (plămâni, ficat, inima, rinichi)
● 400 de grame de carne grasă de porc (fleică)
● 200 grame de orez
● mațe de porc
● cimbru crenguțe și măcinat
● sare și piper după gust
● ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

Organele se taie pe lung și în jumătate de cu seara și se lasă în apă rece, pentru a ieși orice urmă de miros neplăcut. A doua zi organele se pun la fiert, cu câteva crenguțe de cimbru, în apa cu sare. Separat se mai fierbe bucata de carne și orezul. După ce organele au fiert pe jumătate, se scoate cimbru și se lasă la fiert în continuare. Se spumează des apa în care fierb organele.

Când sunt fierte, se scot din apă și se taie măraunt, apoi se dau prin mașina de tocat, împreună cu bucata de carne grasă, care a fost fiartă separat. Se păstrează apa de la carne, ea fiind foarte importantă pentru a se lega compoziția.

Apoi, se taie ceapa, cu cât mai mărunt, cu atât mai bine, și se prăjește în ulei suficient cât să o acopere. Ceapa călită și orezul fiert se pune peste carnea tocată și se condimentează cu sare și piper, după gust. Se adaugă 3-4 polonice de apă în care a fiert carnea grasă. Compoziția trebuie să fie foarte bine omogenizată, ca o pastă. Daca nu se leagă, se mai adaugă apă de la carne.

Când compoziția este una omogenă, se trage mațul de porc pe pâlnia specială de la mașina de tocat carne și se începe procedura de umplere a caltaboșilor. Aceștia se leagă la capete, se înțeapă din loc în loc cu o scobitoare și se fierb 10 minute în apă cu sare.

După, se scot și se lasă la răcit și se pot mânca.

Sursă: Teo”s Kitchen