Rețetă ciorbă de perișoare. Trei modalități simple de a prepara una dintre cele mai apreciate ciorbe

Publicat: 30 12. 2014, 14:28

1. REȚETĂ ARDELENEASCĂ PENTRU CIORBĂ DE PERIȘOARE

Ingrediente pentru aproximativ 2,5 l de ciorbă:

– trei morcovi

– o ceapă mare

– doi ardei grași roșii

– două roșii decojite și tăiate mărunt

– jumătate de varză

– o cană de mazăre

– un cartof mare

– rădăcină de pătrunjel

– frunze de pătrunjel, pătrunjeal și țelină

Ingrediente pentru perișoare:

– aproximativ 300 de grame de carne măcinată

– un ou

– un pumn de orez

– câteva frunze de pătrunjel, tăiate mărunt

– puțin ulei

Preparare:

– de călesc ceapa, morcovii și rădăcina de pătrunjel

– se adaugă aproximativ 2,5 l de apă

– se pun și celelalte legume – frunzele de pătrunjel și țelina se adaugă la sfârșitul preparării

– se lasă ciorba la foc mic până dă în clocot; în paralel, se amestecă ingredientele pentru perișoare și se fac biluțele (faceți-le mici, pentru că se vor extinde când vor fi puse la fiert)

– când clocotește ciorba, se adaugă perișoarele (dacă se adaugă mai devreme, se vor sfărâma)

– se adaugă și frunzele de pătrunjel, țelina și leușteanul

– la final, după ce ne asigurăm că perișoarele sunt gătite, condimentăm după gust

– ultimul pas: se adaugă smântână sau borș.

Alte două rețete de ciorbă de perișoare

2. Ingrediente

– 600 g carne măcinată

– 2 cepe

– 3 morcovi

– 1 ardei

– un fir de păstârnac

– o țelină mică

– o rădăcină de pătrunjel

– o gulie mică

– o roșie mare

– 6 linguri de orez

– 2 ouă

– o linguriță de paprika dulce

– 200 g de smântână (cel puțin 20% grăsime)

– verdeață: pătrunjel, mărar, leuștean

– sare, piper, oțet, zeamă de lămâie sau borș

Preparare:

Morcovii, ardeiul, păstârnacul, gulia, pătrunjelul, ceapa se curăță, se spală și se taie cubulețe mici. Se pun legumele într-o oală, se toarnă 4 l de apă și se dau la fiert.

Separat, se pun la fiert 500 ml de apă. Când apa clocotește, se adaugă 3 linguri de orez și se opăresc două minute. Se scurge orezul și se clătește sub jet de apă rece.

Carnea măcinată, orezul prefiert, cele două albușuri de ou, a doua ceapă tocată foarrte mărunt, o mână de pătrunjel verde tocat foarte fin, o linguriță de paprika dulce, sare și piper se adaugă și se frământă pentru a obține compoziția pentru perișoare. Se formează perișoarele, de preferință cât mai mici.

Când apa și legumele încep să fiarbă în clocot, se adaugă cele trei linguri de orez rămase, după care se pun perișoarele. Se potrivește gustul zemei cu sare. Se lasă să mai fiarbă aproximativ 20 de minute, după care se pune și roșia decojită și tăiată cuburi foarte mici.

Se mai dă în clocot câteva minute, după care se oprește focul și se adaugă verdeața. Se acoperă cu capacul. După ce s-a mai răcit, se adaugă smântâna, amestecată cu cele două gălbenușuri rămase și două linguri de apă rece. La final, se potrivește gustul cu sare, piper și acru.

SURSA REȚETEI: Rețete ca la mama

3. Ingrediente

Pentru ciorbă:

– 2.5 l apă;

– 2 morcovi;

– 1 păstârnac;

– 1 ardei gras roșu;

– 2 cepe;

– o mână de pătrunjel tocat;

– o mână cu leuștean tocat;

– sare;

– piper;

– 2 linguri pastă ardei roșu;

– 2 linguri bulion

– puțin ulei

Pentru perisoare (aproximativ 40 bucăți):

– 250 gr. pulpă de porc tocată;

– 250 gr. carne de vită;

– sare;

– piper;

– 1 ou mare;

– 1 lingură pesmet;

– 1 lingură cu pătrunjel tocat mărunt;

– 2 linguri rase cu orez

Preparare:

Spălăm legumele. Tocăm mărunt păstârnacul, morcovul, ardeiul gras și ceapa. Le punem la călit în puțin ulei, apoi adăugăm peste ele apa calda. Acoperim și lăsăm să fiarbă.

Între timp, preparăm perișoarele. Amestecăm carnea de porc cu cea ce vită, potrivim de sare, piper, adaugăm oul, pesmetul, pătrunjelul tocat mărunt, ceapa și orezul. Amestecăm totul bine. În alt vas, punem apă rece. Cu mâinile umezite, modelăm perișoare de forma unei nuci.

Când sunt gata toate, le punem în oala în care fierb legumele. Lăsam la fiert aproximativ 30 minute, apoi adăugăm pasta de ardei și bulionul. Mai lăsăm 10 minute să fiarbă și oprim focul. Adăugăm leușteanul și pătrunjelul tocat.

SURSA REȚETEI: Bucătăraș.ro